Izvor: RTS, 03.Apr.2023, 20:11

Прва национална конференција о породици – у плану нове мере, дијаспора велики демографски потенцијал

У Србији, као и у другим европским земљама, не роди се деце ни за просту репродукцију. Ипак, охрабрује пораст рађања у односу на претходне године. Зато ће држава наставити са пронаталитетним мерама за породице с децом и парове који се боре за потомство, порука је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са Прве националне конференције о породици "Србија-наша породица".
Mајка шесторо деце Тања Грбић каже да је одувек желела вишечлану породицу. Нажалост, није сањала и о томе да ће их одгајати сама.

"Сада када се мој супруг упокојио и када је крст који носим можда и тежи, још више сам захвална Богу што нам је подарио велику породицу. У новим животним околностима дубоко осећам и знам да су моја деца моје највеће богатство, да због њих имам много разлога да се трудим, радујем и живим, да не попустам под налетима туге", истиче Тања Грбић.
Многи парови би желели двоје или више деце, показују истраживања, а имају једно или ниједно.
"Једна од иницијатива је да се уведе пакет мера у који се укључује флексибилно радно време, плаћено родитељско одсуство за мајке и очеве, подела кућних послова и многе друге мере. Напредак у овим областима би сигурно охрабрио значајан број људи да се остваре у улози родитеља", каже директорка Популационог фонда УН у Србији Борка Јеремић.
У прва два месеца ове године рођено је више од десет хиљада беба - пет одсто више него у истом периоду лане.
"Министарство за бригу о породици формираће радну групу, радно тело које ће преузати и логистичку, стратешку и финансијску подршку за креирање локалних пронаталитетних мера. Заједно ћемо се борити за свако новорођено дете, за сваку мајку, за сваку породицу за сваког човека", наглашава министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић Тепавчевић.
Дијаспора велики демографски потенцијал И дијаспора је велики демографски потенцијал. Отуда и Владин програм "Тачка повратка".
"Да ли би се једна породица из Чикага одлучила да се врати у Србију кад деца не би знала српски језик, кад деца не би могла да наставе овде нормално школовање? То се не би десило и зато смо ставили као приоритет, пре две и по године, да покренемо отварање допунских школа српског језика у свету и само током прошле године упсели смо да отворимо 23 школе", наводи директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.
Опстанак Србије зависи од тога да ли ће нас бити више, каже премијерка Ана Брнабић. Пронаталитетне мере државе, само су, каже, бонус и додатна подршка.
"Потпуно је јасно да се нико неће одлучити да роди дете или да оснује породицу зато што ми дајемо 100, 200, 300, 400 или 500 хиљада динара или зато што помажемо са субвенцијама за станове, већ ће то бити подршка, а све оно друго што радимо у нашем свакодневном послу, што се тиче побољшања квалитета живота у Србији, то је оно што је уствари важно", истиче Брнабићева.
Најављује и да ће изменама Закона о финансијској подршци породицама са децом жене предузетнице које роде троје и више деце имати право на двогодишње одсуство, а њихови партнери право на негу детета три месеца од његовог рођења.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.