Izvor: RTS, 03.Apr.2023, 06:44

Сана Марин признала пораз, највише гласова освојиле партије деснице

Финскa левичарскa премијерка Сана Марин признала је пораз на парламентарним изборима у земљи. Победу је однела десница – Национална коалициона партија, док је на другом месту Финска партија, која води антиимигрантску политику.
Национална коалициона >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << партија (НЦП) је освојила 48 од 200 места у парламенту, за длаку више од националистичке Финске партије која ће имати 46 места. Социјалдемократе Сане Марин имаће 43 места у финском законодавном телу.

Лидер НЦП-а Петери Орпо поручио је да ће "поправити Финску" и њену привреду. Крај ере Сане Марин, најмлађе светске премијерке, био је очекиван. Она је сматрана узором за прогресивне нове лидере, али код куће се суочила са критикама због журки и трошења јавног новца на пензије и образовање, које конзервативне партије нису сматрале оправданим.
НЦП је водио у анкетама скоро две године, иако се та предност смањила последњих месеци. Та партија обећава да ће зауставити раст јавног дуга који је достигао нешто више од 70 одсто БДП-а од када је Сана Марин преузела дужност 2019.
Орпо је оптужио Сану Марин да нарушава економску отпорност Финске у време када је енергетска криза Европе, изазвана ратом у Украјини, тешко погодила земљу и повећала трошкове живота.
Орпо је рекао да ће преговарати са свим странкама како би формирао владајућу коалицију, док је Сана Марин рекла да би могла у коалицију са НЦП-ом, али не и са Финском партијом, коју назива "отворено расистичком".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.