Izvor: RTS, 02.Apr.2023, 20:21

Шта се очекује од суђења четворици бивших челника ОВК у Хагу

Суђење четворици бивших челника ОВК, међу којима је и некадашњи косовски председник Хашим Тачи, који се терете за ратне злочине и злочине против човечности, почиње у понедељак у Хагу.
Некада најзвучнија имена унутар ОВК данас су најзвучнија имена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << међу оптуженицима суда иза мене. И због тога се суђење Тачију, Весељију, Краснићију и Сељимију сматра најзначајнијим и најкомплекснијим, које се односи на рат на Косову 98. и 99. године.
Почеће сутра у девет ујутру уводним излагањем тужилаштва које ову четворку терети за најтеже ратне злочине и злочине против човечности.
Сумња се да су убиства, мучења, прогон, затварања и други злочини који им се стављају на терет извршени од марта 1998, до септембра 99 на више локација на Косову и северу Албаније. Жртве су, како се наводи у оптужници, Срби, Роми, Ашкалије, али и Албанци који су сарађивали са српским властима или подржавали Демократски савез Косова Ибрахима Ругове.
Тужилаштво ће покушати да докаже и да су били део удруженог злочиначког подухвата са циљем стицања контроле над целим Косовом. Поред тужилаштва, у наредна три дана уводна излагања имаће и заступници жртава и одбрана, док извођење доказа и саслушавање сведока почиње наредне недеље.
Оптужница против Тачија и тројице његових ратних сарадника објављена је пре две и по године, а исто толико времена они се налазе у притвору. У свим појављивањима пред Специјализованим већем у Хагу изјаснили су се да нису криви за злочине.
За разлику од претходна три суђења која су почињала и завршавала се пред Специјализованим већем без или уз скромно присуство медија, овога пута - очекивано - потпуно је супротно.
Акредитовано је више од 50 новинара, а најављено и присуство породица оптужених и друга публика. И ван хашког суда биће гужве, јер су најављени тросатни протести Албанаца из Холандије, Швајцарске.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.