Izvor: RTS, 02.Apr.2023, 08:43

Весић: Завршићемо обилазницу око Београда, од лета кроз Северну Македонију са српским тагом

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић каже за РТС да је деоница ауто-пута "Милош Велики" од Новог Београда до Сурчина, која је отворена синоћ, важна зато што ће у том делу града бити изграђени Национални стадион и нови сајам. Најављује >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ће у јуну бити завршена и обилазница око Београда, односно њен део до Бубањ Потока, као и да ће за четири године бити изграђена брза пруга од Београда до Ниша, којом ће се између два града путовати тачно 100 минута.
Један од најважнијих инфраструктурних пројеката у Београду – брза саобраћајница која повезује Нови Београд са ауто-путем "Милош Велики" званично je отворена за саобраћај синоћ од 21 сат.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић каже за РТС да ће та саобраћајница значити свима који из Београда ауто-путем "Милош Велики" крећу ка Чачку и Пожеги, као и онима који долазе истим путем у Београд.
"Она скраћује улаз у Београд за скоро 10 километара и омогућава да на најбржи начин, директно са ауто-пута, преко Сурчина, дођете до Новог Београда, односно до окретнице код Доктора Ивана Рибара и Војвођанске улице", објашњава Весић.
Наглашава да је брза саобраћајница важна и зато што ће у том делу града бити изграђени национални стадион и нови сајам.
"То је правац у којем ће се Београд убудуће развијати јер тако се један град и развија, када се изграде велики инфраструктурни пројекти, око њих почињу да ничу приватни и други објекти", истиче Весић.
Каже да ће ауто-пут Београд–Шид већ наредних дана бити растерећенији.
"Чека нас још проширење кружног тока на Новом Београду које ће се десити у наредним месецима. Тамо две траке више нису довољне, биће много већи број аутомобила. Изградићемо и петљу Јаково, којој гравитира ико 40.000 људи. То је петља која ће почети да се гради за око месец дана", истиче Весић.
У јуну отварање обилазнице до Бубањ Потока Весић најављује и да ће у јуну бити завршена и обилазница око Београда, односно њен део до Бубањ Потока.
"Када се заврши део обилазнице до Бубањ Потока, видећете колико ће бити растерећенија Газела и сам центар града, јер они који су у транзиту неће више морати да прелазе преко Газеле, имаће обилазницу у пуном профилу", наглашава Весић.
Истиче да је почело и пројектовање завршетка обилазнице, односно 31 километра пута од Бубањ Потока до Панчева, што је, како каже, веома захтевна деонице на којој ће бити два тунела, петља Болеч и велики друмско-железнички мост преко Дунава дужине 1.807 метара.
"То ће бити истовремено и железничка и друмска обилазница. Тиме ћемо потпуно завршити обилазницу око Београда. Ко год долази из Баната, Панчева, Вршца или Зрењанина неће морати да улази у центар града, већ ће преко обилазнице моћи да изађе на Бубањ Поток", објашњава Весић.
Каже да ће бити изграђена и железничка обилазница, што значи да опасни терети и транзитни саобраћај неће пролазити кроз сам центар Београда.
"То ће тек растеретити Београд. Очекујемо да до следећег пролећа будемо спремни за уговарање те обилазнице којом ћемо завршити оно што је почело да се гради 1991. године", наглашава Весић.
За четири године брза пруга од Београда до Ниша Весић истиче и да ће до 2025. године бити завршена брза пруга између Београда и Будимпеште, преко Новог Сада и Суботице.
Најављује да ће за четири године бити изграђена и брза пруга од Београда до Ниша, којом ће се између два града путовати тачно 100 минута.
"Остаје нам да завршимо преговоре за последњу деоницу пруге – 88 километара до Прешева. То значи да ћемо имати скоро 500 километара брзе пруге од севера ка југу. То је нешто што Србија никада није имала", наглашава Весић.
Од лета кроз Северну Македонију са српским тагом Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре најављује и да ће од лета са српским тагом који је везан за платну картицу моћи да се прође кроз Северну Македонију.
"Преговарамо и са Хрватском и Грчком, а биће укључена и Албанија. Обезбедићемо тако додатни комфор људима који путују", каже Весић.
Цело гостовање Горана Весића у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.