Izvor: RTS, 27.Mar.2023, 06:06

Реторичка паљба Запада и Кијева; САД: Нема назнака да се у Белорусију пребацује нуклеарно оружје

Рат у Украјини – 396. дан. Најаве о распоређивању руског нуклеарног тактичког наоружања у Белорусији наишле су на оштре реакције Кијева и Запада. Украјинске власти оцењују да је Минск "нуклеарни талац" Москве, док НАТО наглашава да је руска реторика "опасна и неодговорна". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << САД: Нема назнака да је Русија пребацила нуклеарно оружје у Белорусију. Тас: Напад украјинског дрона на центар руског града Киријевска, троје повређених.
Дан пошто је најавио да ће тактичко нуклeарно оружје бити распоређено у Белорусији, руски председник Владимир Путин наглашава да Москва и Пекинг не стварају војни савез и да њихова сарадња не представља претњу Западу.

"Ми са Кином не стварамо никакав војни савез. Тачно је, имамо сарадњу и у војно-техничкој сфери, не кријемо то, него радимо транспарентно, тамо нема ничега тајног", рекао је Путин.
Истакао је да Русија и Кина заједно изводе војне вежбе, али да се оне организују и са другим државама, "без обзира на догађаје у Донбасу, Запорожју и Херсону".
Кијев и Запад оштро реагују на најаве о нуклеарном оружју у Белорусији. Секретар украјинског Савета безбедности Олексиј Данилов сматра да је Минск постаје нуклеарни талац Москве. Украјина захтева и хитно ванредно заседање Савета безбедности Уједињених нација у вези са Путиновим изјавама.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ оценио је да би, ако Белорусија прихвати руско нуклеарно оружје, то значило неодговорну ескалацију и претњу европској безбедности. У НАТО-у сматрају да је реторика Русије "опасна и неодговорна".
Са друге стране, портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби истиче да САД немају назнаке да је Русија већ преместила нуклеарно оружје у суседну Белорусију.
Кирби је за Си-Би-Ес њуз нагласио да САД нису виделе никакве назнаке да Владимир Путин има било какву намеру да употреби нуклеарно оружје унутар Украјине.
Агенција Тас јавља да је у нападу украјинске беспилотне летелице на центар руског града Кирeјевска повређене три особе.
"Украјински УАВ Ту-141 стриж био је узрок експлозије у граду Кирејевску у Тулској области“, преноси извор Таса из Агенције за спровођење закона, истичући да је "дрон био препун експлозива".
Кирејевск се налази око 220 километара јужно од Москве.
Руске војне власти тврде да су украјинске снаге гранатирале шест насеља на левој обали реке Дњепар, у Херсонској области.
Начелник Дњепропетровске области Серхиј Лисак објавио је на свом Телеграм каналу да су руске трупе извршиле артиљеријске ударе и нападе дроновима на две заједнице у том региону.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.