Izvor: RTS, 26.Mar.2023, 16:42

Путин: Русија и Кина не стварају војни савез; Кијев: Белорусија нуклеарни талац Кремља

Рат у Украјини – 395. дан. Оштре реакције Кијева и Запада на најаве руског председника Владимира Путина да ће Моксва распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Кијев тражи хитну седницу Савета безбедности УН-а, а НАТО оцењује руску реторику као "опасну >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и неодговорну". Володимир Зеленски одлаже контаофанзиву док не добије довољно наоружања од савезника са Запада. Борбе се и даље воде за контролу над градом Бахмутом, иако Кијев тврди да су украјинске трупе успеле да стабилизују ситуацију.
Руски председник Владимир Путин најавио је споразум о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији. Путин је нагласио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што и САД код својих савезника.

Са друге стране, Пентагон је саопштио да нема назнака да се Русија припрема да користи нуклеарно оружје.
Шеф Међународне агенције УН за атомску енергију посетиће украјинску нуклеарну електрану "Запорожје" следеће недеље како би проценио озбиљну безбедносну ситуацију тамо, саопштила је ИАЕА. Рафаел Гроси је у саопштењу рекао да су опасности од нуклеарне безбедности у руској електрани "сувише очигледне".
Врховни командант украјинске војске рекао је да његове снаге одбијају руске трупе и да стабилизују ситуацију у борбама око града Бахмута.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са председником Русије Владимиром Путином о значају који Анкара придаје тренутном прекиду руско-украјинских сукоба уз помоћ преговора.
Украјински председник Володимир Зеленски каже да Оружане снаге Украјине још увек не могу да покрену контраофанзиву која је била планирана за пролеће, истичући да су Кијеву потребни муниција и борбени авиони.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.