Izvor: RTS, 25.Mar.2023, 09:52

Одмазда за напад дроном - амерички авиони гађали иранске положаје у Сирији, убијено 19 бораца

Амерички борбени авиони Ф-15 извели су касно синоћ два напада на положаје проиранских снага на истоку Сирије у којима је погинуло 19 бораца. Амерички удари су одмазда за напад иранског дрона у којем је убијен један амерички предузимач, a рањено неколико војника. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Пентагон је саопштио да су амерички авиони Ф-15 гађали објекте које користе групе повезане са Револуционарнoм гардoм Ирана.

Према подацима Сиријске опсерваторије за људска права, у америчким ударима убијено је 19 проиранских бораца у Сирији.
Удари су одговор на јучерашњи напад на америчко особље у коалиционој бази у близини Хасаке на североистоку Сирије, за који је Вашингтон окривио ирански дрон, а у којем је убијен један амерички предузимач и повређено пет војника.
Сједињене Америчке Државе поручују да ће штитити своје људе у Сирији, a ново насиље могло би додатно да погорша ионако затегнуте односе између Вашингтона и Техерана због којих су заустављени напора да се оживи нуклеарни споразум.
Проиранске групе укључујући либански Хезболах и проиранске милитанте из Ирака имају власт у деловима источне, јужне и северне Сирије, као и у предграђима престонице.
Све већи утицај Техерана у Сирији изазвао је редовне ваздушне нападе израелских снага, али су амерички напади ретки.
Америчке снаге су први пут послате у Сирију током кампање Обамине администрације против Исламске државе и боре се у партнерству са групом коју предводе Курди под називом Сиријске демократске снаге.
У Сирији је још увек око 900 америчких војника иако је Исламска држава изгубила делове те земље и Ирака којима је владала 2014. године.
Исламисти и даље спроводе нападе у пустим пределима где ни коалиција предвођена САД ни сиријска војска немају потпуну контролу, а америчке снаге су и раније биле на мети иранских дронова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.