Izvor: RTS, 24.Mar.2023, 14:17

Самит лидера ЕУ – договор из Охрида уграђује се у преговарачки оквир за Србију

Лидери Европске уније на Самиту у Бриселу поздравили су договор из Охрида Београда и Приштине и затражили да се брзо и у доброј вери примене договорено. Закључено је да договор из Охрида постаје интегрални део пута за евронитеграције обе стране.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << На крају првог дела Самита лидера ЕУ у краткој дебати шеф дипломатије Уније Жосеп Борељ представио је споразуме од 27. фебруара у оквиру дијалога Београда и Приштине као и Анекс о имплементацији договорен недавно у Охриду.

Након дебате лидери су усвојили закључке у којима се поздравља договор у Охриду, позива на брзу примену у доброј вери уз оцену да представља интегрални део пута за евронитеграције обе стране.
То значи да се договор о имплементацији уграђује у преговарачки оквир и поглавље 35 за Србију.
Други део Самита обележава скуп лидера еврозоне који окупља 19 земаља. Главна тема је отпорност банака ЕУ на шокове потекле са друге стране Атлантика у светлу банкрота Банке Силицијумске долине који су стигли до Швајцарске.
О томе да ли се то може пребацити и на еврозону са лидерима разговара шефица Европске централне банке Кристин Лагард.
Званичници тврде да је евроспки финансијски систем отпорнији и да су спроведене реформе, мада критичари истичу да нису исупњене до краја.
Разговара се о томе што Банкарска унија још није у потпуности спровела систем контроле и гаранције депозита у банкама на целој територији ЕУ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.