Данас је Светски дан особа са Дауновим синдромом!

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Mar.2023, 13:00

Данас је Светски дан особа са Дауновим синдромом!

Од децембра 2011. године, данашњи датум проглашен је Светским даном особа са Дауновим синдромом. Фото: Pexels/Sana Alii Обележавање овог дана има за циљ да се особе са Дауновим синдромом повежу и оснажују једни друге, те остваре позитивне промене и поделе своја искуства и знање.
Симбол >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << овог дана су шарене чарапе због тога што овакве особе обично не могу да их упаре.
У знак подршке и прихватања особа са Дауновим синдромом, данас обуците различите чарапе и поносно их носите. На тај начин показаћете да се залажете за њихову инклузију у друштво!
Даунов синдром добио је име по енглеском лекару Џону Ленгдон Дауну који је први дијагностификовао и описао овај синдром. То се догодило 1866. године, стотињак година пре него што је пронађен узрок за овај поремећај.
Овај синдром јавља се када појединац има присутност 3 уместо 2 хромозома на 21. хромозомском пару.
Људи који болују од Дауновог синдрома имају специфичне физичке одлике као што су слаб мишићни тонус, косе очи, кратак врат, широке шаке, кратки прсти, мале уши, уста, уста, нос итд… Фото: Unsplash/Sondercreative Такође, имају потешкоћа у физичком развијању и у учењу, а шансе да оболе од неких других болести су знатно веће него код људи који не болују од овог синдрома.
У просеку једно од 650 деце се роди са Дауновим синдромом. Око 15% ове деце умре у току своје прве године живота због компликација са срцем.
IQ код просечних људи је 100, док је код особа са Дауновим синдромом у просеку 50, мада може да се креће између 25 и 80.
Веома је важно не стварати стереотипе о особама које имају Даунов синдром јер је и код њих свака личност другачија. Ипак, једна ствар је иста код свих њих, весели су и увек теже ка топлоти и љубазности.
Da li je Novi Sad napredovao za deset godina – šta kaže statistika?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас је Светски дан особа са Дауновим синдромом! се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.