Izvor: RTS, 11.Mar.2023, 18:30

Кинески договор Саудијаца и Иранаца, нова брига за Израел

Саудијска Арабија и Иран ће у наредна два месеца обновити дипломатске односе, седам година пошто су власти у Ријаду погубиле шиитског свештеника Нимра ел Нимра. Дипломатски односи успостављени уз посредовање Пекинга. Оштре реакције израелских политичара. Хезболах >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << поздравио договор Техерана и Ријада.
Кинеска дипломатија издејствовала је обнављање дипломатских односа између Саудијске Арабије и Ирана, који ће у наредна два месеца поново отворити дипломатска представништва, чиме ће бити стављена тачка на седам година напетости између ове две државе.
"Као резултат разговора, Иран и Саудијска Арабија су се сложили да наставе дипломатске односе и поново отворе амбасаде... У року од два месеца", јавила је иранска агенција Ирна. Договор су потврдили и саудијски медији.
Кинески медији су јавили и да ће званичници две државе одржати нову рунду разговора о детаљима спровођења овог договора.
"Повратак нормалним односима отвориће озбиљније могућности нашим државама, региону и целом исламском свету", рекао је ирански министар спољних послова, Хосеин Амир Абдолахијан.
Споразум између ове две државе представља прилично изненађење, јер су саудијске власти пре четири месеца оптуживале Техеран да планира нападе на саудијска енергетска постројења, после чега је Вашингтон властима у Ријаду на располагање ставио борбене авионе Ф-22 и Ф-16, који се већ налазе у тој земљи.
Нове тензије на релацији Техеран–Ријад производ су и оптужби иранских власти да Саудијска Арабија здушно подржава антивладине демонстрације у Ирану, које су избиле после убиства Махсе Амини.
Техеран, суштински, сматра да Ријад стоји иза учесталих напада припаднике Исламске државе на граници са Ираком, док Саудијци Иранцима на терет стављају подршку режиму Башира ел Асада у Сирији и Хезболаху у Либану.
Односи две државе прекинути су 2016. године после серије спорова који су кулминирали погубљењем шиитског лидера Нимра ел Нимра и нападима на саудијска дипломатска представништва у Ирану. Лоши односи две државе су, од тада, били кључни проблем на Блиском истоку са озбиљним последицама по стање у Сирији, Ираку, Јемену и Либану.
Аналитичари сматрају да ће се, после овог договора, стећи услови за прекид прокси рата Ирана и Саудијске Арабије у Јемену, као и да ће споразум из Пекинга имати последице по положај Техерана у будућим преговорима око нуклеарног програма. Што се Ријада тиче, овај споразум представља још један доказ да је Саудијска Арабија одлучила да води спољну политику независну од западних утицаја.
Договор Ријада и Техерана изазвао је бурне реакције у Израелу, па су бивши премијери Нафтали Бенет и Јаир Лапид овакав развој ситуације назвали "опасним" и "смртоносним ударцем покушајима да се формира регионална коалиција против Ирана".
"Договор између Саудијске Арабије и Ирана представља показатељ потпуне и опасне пропасти спољне политике Израела", рекао је Лапид.
Главни ирански савезник у Либану, Хезболах је, пак, снажно подржао договор у Пекингу, називајући га "сјајним развојем ситуације".
Кинеска улога у овом процесу представља прилично изненађење, јер су разговори две стране последњих година вођени махом у Ираку, али су саудијски званичници навели да улога Пекинга представља гаранцију да ће Техеран испунити свој део договора.
Истовремено, обновљени односи Ријада и Техерана представљаће озбиљан ударац америчким покушајима да безбројним пакетима санкција политички и економски изолују Иран.
Саудијски министар спољних послова принц Фејсал бин Фархан ел Сауд објаснио је раније да је Кина највећи трговински партнер Ријада, те да Ријах има изванредне односе да Пекингом у бројним секторима.
"Следићемо своје интересе и на Истоку и на Западу", рекао је саудијски министар, упозоравајући да је постојећи формат преговора о иранском нуклеарном програму превазиђен, као и да би у будуће разговоре морале бити укључене и земље региона.
Саудијски медији се надају да би, после постизања споразума, Иран могао искористити утицај на Хуте у Јемену чиме би се ставила тачка на осам година дуг грађански рат у тој држави.
Истовремено, нејасно је како ће овај договор утицати на амерички покушај да наговори Израел и Саудијску Арабију да успоставе дипломатске односе. Ријад је претходно условио постизање споразума са Тел Авивом захтевајући да САД помогне саудијски нуклеарни програм и омогући несметан увоз наоружања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.