Ченеј: Светско финале ракетног шампионата

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Sep.2022, 17:36

Ченеј: Светско финале ракетног шампионата

Финале Светског ракетног шампионата за студенте одржава се од недеље до уторка (25-27.09.) у Новом Саду, а организатор је Новосадски Комитет за развој свемирског програма. Фото: Војводина уживо Свечано отварање одржано је 25. септембра у 12 часова на Аеродрoму Ченеј, а бројним посетиоцима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << обратили су се, и свечано отворили светско Финале, Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић и високи представници индијске делегације: др Реди Мураликришна, др Јајакумар Венкатесан  и др Вудај Кришна.
Како је протекло склапање и лансирање сателита на финалу Светског ракетног шампионата на аеродрому на Ченеју, погледајте у прилогу екипе портала Војводина уживо:
Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић приликом отварања је изјавио:
,,Одушевљен сам идејом да промовишем прије свега Аероклуб у Ченеју, да почнемо да причамо о Аеродрому у Новом Саду и да верујемо у ту идеју. Данас присуствујемо нечему што је први историјски корак и надам се да ћу у некој књизи, када неко буде писао о овом свемирском програму, бар малим словима бити уписан као неко ко је био са овим дивним људима и део овог такмичења.
Знам колико је тешко окупити људе из целог света, те се захваљујем организационом програму и ја им пре свега желим честитати на томе. Учесницима желим добродошлицу и мислим да сте дошли у најлепшу земљу на свету, а то ћете се уверити тако што ћете се пре свега дружити са људима из Србије који су за мене најбољи људи на свету.
Желим Вам да се лепо проведете, а што се тиче такмичења немојте да Вам то буде главни мотив. Главни мотив нека буде број телефона који ћете узети од некога из неке друге државе, број осмеха, број пријатељстава, број загрљаја, број пољубаца јер мислим да је то једино важно. Надам се и верујем да ћемо учинити све да у Србији буде нормално да лансирамо сателите.”
Након отварања кренуо је процес лансирања ракета са малим сателитима („CanSat“) и приказ и објашњавање друге сателитске опреме која је била донета на Аеродром Ченеј.
Овај шампионат је највиши облик такмичења у области свемирског инжињеринга, који је сам по себи интердисциплинаран. У питању је међународно такмичење отворено за елитне такмичаре из целог света, а ту су и студентски тимови.
Такмичење ће од наредне године бити проширено и на основне и средње школе, а победа на овом такмичењу се сматра највишим достигнућем у области свемирског инжењеринга.
Zbog radova na Futoškom putu, „dvojka“ menja trasu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ченеј: Светско финале ракетног шампионата се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.