Izvor: RTS, 10.Jul.2024, 20:52

Афричка врелина и наредних дана – најтеже радницима на отвореном, опрез се саветује и најздравијима

У Србији је све топлије. Наредних дана температура и до 40 степени, врело и током ноћи. Изузетно је висока вредност УВ индекса, што значи да се треба чувати сунца у најтоплијем делу дана.
Кад термометар покаже 38 у хладу, најтеже је онима који раде >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на отвореном, на грађевини, за воланом...

"Једва издржавам, и ова клима не може да постигне, поготово код возача, код путника је океј. Пустио сам све што може да дува у мене, ево поред мене су вода и лимунада", наводи возач аутобуса.
Радник ЈКП "Зеленило Београд" додаје да мало раније крећу са послом. Поред тога, каже, уносе доста течности у организам.
Слична ситуација и у киоску брзе хране.
"Преживљавамо. Имамо климу, нешто мало сокова за хлађење", наводи роштиљ-мајстор.
А на познатом београдском излетишту има оних којима ни врућина не смета да тренирају.
"Малопре седим и знојим се а уопште не тренирам, али добро, топло је. Могао сам да изаберем справу на сунцу или у хладу. Наравно, изабрао сам ону у хладу", наводи један од ретких посетилаца београдског излетишта.
На излетишту и старији мушкарац, каже да је топло време, али да му толико и не смета.
"Мало је вруће, али ја сам у кондицији и зато издржавам", додаје он.
Физичка активност у раним јутарњим или касним вечерњим сатима Ипак, препорука је физичка активност у раним јутарњим или касним вечерњим сатима, кажу лекари.
Опрез није наодмет и најздравијима. Хроничним болесницима саветују да бораве у климатизованом простору.
"Добро је да уз себе имате воду, али од много воде може бити мука, ја то често кажем, тако да је добро да се исцеди лимун, поморанџа и засладите медом, јер срцу требају шећери", наводи др Ивана Стефановић из Хитне помоћи.
Користите искључиво уређена купалишта са спасиоцима Неки спас од врућине траже у хладовини, поред воде.
"Апелујемо на све грађане Републике Србије да не користе неуређена купалишта, већ само уређена са са спасилачком службом и бовама обележеном стазом за купање", истиче Марко Младеновић из ронилачке јединице.
Јулске врелине потрајаће до средине следеће недеље, кажу метеоролози.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.