Хаити: Процене о десетина хиљада мртвих

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Хаити: Процене о десетина хиљада мртвих

ПОРТ-О-ПРЕНС - Подаци о последицама земљотреса који је пре два дана погодио Хаити све су катастрофалнији, а најстрашније је да је, највероватније, погинуло неколико десетина хиљада људи.

"Не знам колико има мртвих... Чуо сам 50, 30 хиљада, изјавио је америчкој телевизији Си-Ен-ЕН >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (CNN) председник те сиромашне земље, Рене Превал, не наводећи од кога је добио такве податке.

Хаос у сравњеном граду

Паника због гласина о цунамију

Реагујући на гласине да се спрема цунами хиљаде Хаићана панично је јурнуло ноћас ка вишим деловима предграђа главног града Порт-о-Пренса погођеног катастрофалним земљотреса који је разрушио ту острвску земљу, преносе очевици.

Хиљаде људи покушало је пешке или колима да се домогне Кенскофа, на узвишици Петионвила, брдовитог предграђа хаићанске престонице.

Носећи ћебад и децу у наручју становници разореног града су се пробијали кроз тесне уличице које вијугају уз планину.

Иако ни један конкретан доказ није потврђивао да се вода диже код Порт-о-Пренса, људи су због разних гласина хитали да се спасу на узвишици града.

Једна жена је рекла да је чула да су људи осетили ођедном хладноћу и јаке вибрације и јавили да вода расте, други су јављали да је обалски град Жасмел сравњен са земљом од наводног гигантског воденог таласа, док је један свештеник најављивао крај света.

Управница једног хотела рекла је да људи производе овакве гласине да би себи олакшали пљачкање кућа.

Хаити је прексиноћ погодио земљотрес јачине 7,0 степени по Рихтеру који је разорио главни град и околину и у коме се страхује да ће крајњи биланс бити више десетина хиљада мртвих.

И та његова изјава одражава стање општег хаоса, посебно израженог у престоници Порто о Пренсу коју је потрес скоро сравнио са земљом.

Нешто раније, премијер Жан Макс Белерив је изразио страховање да би мртвих могло бити и до 100 хиљада.

Због срушених болница отежано је указивање помоћи многим настрадалим, а нестале су и многобројне зграде, куће, школе, чак и председничка палата.

Међу погинулима је и најмање 16 припадника мировних снага УН, који су били на Хаитију као подршка прелазној влади формираној 2004. године, док се око 200 њихових колега воде као нестали.

Пет мировњака из Србије, међу којима је и једна жена, преживели су катастрофу.

Копање голим рукама

Иако је Хаитију већ почела да пристиже помоћ из иностранства, проблема је пуно, јер је реч о земљи која је и пре земљотреса била у хаосу због нестабилне власти.

Спасилачке екипе, доста слабо опремљене, и даље трагају за преживелима, а сами грађани голим рукама покушавају да пронађу своје најближе за које се надају да су живе испод неке од многобројних рушевина.

"Многи би хтели да оду из овог хаоса, али немају где", кажу представници Црвеног крста, који процењују да је земљотрес угрозио око три милиона Хаићана.

Уништен систем комуникација

На Хаити су први стигли спасиоци из Кине и Венецуеле, а лекари са Кубе, који су ту од раније, организовали су пољске болнице.

Тадићево саучешће

БЕОГРАД - Председник Србије Борис Тадић изразио је саучешћа председнику Хаитија Рене Превалу поводом погибије великог броја људи у разорном земљотресу који је погодио ту земљу, саопштено је данас из кабинета председника.

"Грађане Србије и мене лично дубоко је потресла вест о губитку великог броја људских живота. Молим Вас да примите изразе мог најдубљег саучешћа и да породицама погинулих и народу Хаитија пренесете да саосећамо са њима у овом тешком тренутку", наводи се у телеграму саучешћа председника Србије.

Председник Тадић разговарао је с надлежним државним органима да држава Србија, у складу са својим могућностима, упути помоћ Хаитију, додаје се у саопштењу.

Председник САД Барак Обама обећао је пуну подршку своје земље Хаитију, најавивши слање значајне хуманитарне помоћи, пре свега лекова и хране.

Би-Би-Си (BBC) наводи да се мобилишу међународне екипе за потрагу и спасавање и да су четири таква тима, од 27 најављених, тима већ стигла из САД, Швајцарске, Исланда и Кине.

Хуманитарна организација Лекари без граница саопштила је да су три њена медицинска објекта на Хаитију тешко страдала, због чега помоћ пружају под шаторима.

Информисање о приликама на Хаитију је посебан проблем, јер је земљотрес уништио и систем комуникација. Раде једино сателитске везе.

Из рушевина послао СМС канадској влади

Један Канађанин, заробљен под рушевинама престонице Хаитија који је погодио разоран земљотрес, послао је СМС поруку канадском Министарству спољних послова тражећи помоћ.

"Добили смо поруку од Канађанина затрпаног испод рушевина и тачно знамо где се та особа налази", рекао је новинарима шеф канадске дипломатије Лоренс Кенон.

"Тражили смо од функционера амбасаде да се о томе побрину и да му што пре помогну", додао је Кенон, који није навео идентитет мушкарца.

Процењено је да се у Хаитију тренутно налази око 6 хиљада Канађана.

Влада Србије упућује хуманитарну помоћ Хаитију

Влада Србије донела је данас одлуку да упути хуманитарну помоћ Хаитију који је погодио разорни земљотрес, саопштено је након седнице Владе.

"Влада је изразила солидарност са народом Хаитија поводом последица изазваних разорним земљотресом и донела одлуку да се упути хуманитарна помоћ овој земљи", наводи се у саопштењу.

Српски мировњаци помажу локалном становништву

Командант контигента МУП-а Србије у мировној мисији Уједињених нација на Хаитију Биљана Лазаревић, известила је данас министра Ивицу Дачића о тренутној ситуацији у тој карипској држави погођеној катастрофалним земљотресом, и акцијама нашег петочланог тима на спасавању и пружања помоћи становништву.

Лазаревић је рекла да ће чланови МУП-а "до даљњег остати на Хаитију, јер је њихова мисија да у сваком тренутку пруже помоћ становништву, а посебно у овако тешкој ситуацији", саопштио је МУП Србије.

Српски полицајци су смештени у логистичкој бази УН, у којој се сада налази Командни центар, јер је зграда седишта Мисије УН у хаићанском главном граду Порт.О-Пренсу разорена у земљотресу.

Чланови српског тима Божидар Јањић и Слободан Обреновић данас су се прикључили осталим члановима контигента у Порт-О- Пренсу, након што су претходне ноћи у локалној болници, у Сент Марку, радили на прихвату повређених.

Представници МУП-а , по обављању својих задатака, ноћи проводе у бази, јер је то најпогодније из практичних и безбедносних разлога, наводи се у саопштењу.

Дачић је затражио да га чланови контигента редовно обавештавају о својим активностима на терену и понудио сваку врсту помоћи, додаје МУП.

Подаци о последицама земљотреса који је пре два дана погодио Хаити све су катастрофалнији, а најстрашније је да је, највероватније, погинуло неколико десетина хиљада људи.

"Не знам колико има мртвих...Чуо сам 50.000....30.000", изјавио је америчкој телевизији Си-Ен-ЕН председник те сиромашне карипске земље, Рене Превал, не наводећи од кога је добио такве податке.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.