Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 17:25

Како у Прокупљу памте Зорана Ђинђића

На данашњи дан, 12. марта 2003. године, убијен је премијер Србије Зоран Ђинђић. Једини споменик њему у част подигнут је у Прокупљу, испред спортске хале која носи његово име.
Ни 21 годину након убиства, сећање на премијера Зорана Ђинђића не бледи. Борио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се за демократско друштво и покренуо корените реформе у Србији.

„Све велике добре идеје и све жртве за те идеје,по некој нарочитој милости виших сила,нису залудне. И Зоранова идеја неће бити залудна. Он је на овом свету био 51 годину, показао нам је да може боље, понудио је Србији један другачији пут,посејао је семе неке другачије културе живота и отишао“, наводи Емилија Николић, народна посланица ДС-а у време Зорана Ђинђића.
Иако је рођен у Босни, Зоран Ђинђић , чији је отац из топличгог села Прекопуца посебно је волео овај крај. Подржавао је идеју да град на Топлици добије спорстку халу у којој ће стасавати нове генерације шампиона у боксу, кошарци и другим спортовима.
„Лично је успео да одвоји средства и растерети буџет да се ова хала приведе крају. Уједно, не само да се приведе крају, него је свакодневно пратио њен рад, а поред тога имао је огромну жељу да допринесе развоју привреде и пољопривреде Прокупља“, каже Горан Мрдаковић, бивши председник ДС Прокупље.
Прокупчани су спортску халу назвали Зорановим именом, а испред ње подигнут му је први споменик у Србији. Сходно његовом карактеру, приказан је у покрету, како храбро корача у будућност.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.