Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 11:33

Одавање поште Зорану Ђинђићу испред Владе Србије и у Алеји заслужних грађана

Грађани, чланови Владе Србије и представници ДС-а одали су пошту некадашњем премијеру Зорану Ђинђићу који је убијен на данашњи дан пре 21 годину.
Премијерка у техничком мандату Ана Брнабић је са члановима Владе Србије положила венац испред спомен-плоче >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на месту на ком је пре 21 годину извршен атентат на тадашњег премијера Зорана Ђинђића.

 
Некадашњем премијеру пошту су у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу одали члан Ђинђићевог обезбеђења Милан Веруовић, председник Демократске странке Зоран Лутовац, заменица председника Демократске странке Драгана Ракић, некадашњи премијер Зоран Живковић, као и велики број грађана.
Премијер Србије и лидер Демократске странке Зоран Ђинђић убијен је испред седишта Владе 12. марта 2003. године.
Влада Србије је у првом саопштењу после убиства као организаторе и починиоце атентата означила криминалце из такозваног земунског клана, а као коловође групе идентификовала некадашњег команданта распуштене Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорада Улемека Легију, као и вође криминалног земунског клана Душана Спасојевића Шиптара и Милета Луковића Кума.

Такође, Влада је саопштила да је тог дана требало да буде потписан налог за хапшење чланова "највеће организоване групе на простору бивше Југославије", како је означен земунски клан.
Ђинђић је у једном од последњих интервјуа пред убиство, а након неуспелог атентата 24. фебруара 2003. године на ауто-путу испред Београдске арене, демантовао тврдње да је са такозваним "црвеним береткама", припадницима ЈСО, склопљен договор да 5. октобра 2000. помогну у збацивању Слободана Милошевића у замену за "неко право изнад закона".
Неколико сати након убиства Ђинђића проглашено је ванредно стање у земљи, које је трајало до 22. априла, када је укинуто на предлог Владе Србије.
Ђинђић је сахрањен 15. марта у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, уз присуство више од 70 страних државних делегација. У погребној поворци на улицама Београда било је више стотина хиљада грађана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.