Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 11:08

Јусуфспахић: На српском језику Рамазан се каже Богожуђање, желимо Створитељу да се вратимо

Са заласком сунца и вечерњом молитвом почео је Рамазан, свети месец за вернике муслиманске вероисповести. Рамазан је свети месец поста, молитве, милости и праштања, девети месец муслиманске лунарне године. О Рамазану, значају и традицији за РТС је говорио Мухамед >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јусуфспахић, председник Врховног Сабора Исламске заједнице Србије.
Председник Врховног сабора Исламске заједнице Србије Мухамед Јусуфспахић објаснио је у разговору за РТС значење речи Рамазан.

И док се на арапском каже Рамадан, а на персијском, односно турском Рамазан, на српском би се могло рећи – Богожуђање.
“Рамаз је жеђ и жуђ. Жеђ за водом кроз тај пост, али Бог је и створио воду. Па жуђамо за Оним који је створитељ. И желимо Њему да се вратимо", поручио је Јусуфспахић.
Уз молитве од зоре до заласка сунца, верници се уздржавају од јела, пића и телесних задовољстава.
“Од гутљаја, јер се римује у нашем језику - од гутљаја, залогаја и сношаја. Дакле, то су иначе дозвољене ствари. Али овде се уздржавамо да бисмо подстакли наше сустезање и спречавање онога зла које из људи извире када су у односима акција-реакција“, навео је Јусуфспахић.
На питање како очистити своје мисли, Јусуфспахић позива вернике да мисле на Бога, на своје преминуле родитеље.
“Да помислимо на нашу пролазност сећајући се самога Господа Бога непролазног“, поручио је Јусуфспахић.
Јусуфспахић је објаснио да Рамазан почиње увек истог датума када се гледа лунарни календар, али да, када се гледа соларни календар, изгледа као да се датум помера.
Цело гостовање муфтије Јусуфспахића можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.