Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 19:38

Епархија рашко-призренска: Брига за своје светиње није акт мржње, већ цивилизацијска дужност

Не шири Српска православна црква мржњу тиме што брине о својим светињама, поручила је Епархија рашко-призренска, реагујући на изјаву посланика Беке Берише који је изнео оптужбе рачун на СПЦ због посете епископа Теодосија археолошкој локацији манастиру Богородице >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Хвостанске у општини Исток.
Посланик Алијансе за будућност Косова Бека Бериша је пре неколико дана изнео оптужбе рачун СПЦ због посете владике  Теодосија и његових сарадника археолошкој локацији манастира Богородице Хвостанске у општини Исток,  4. марта, након које је, подсећа Епархија уследио напад на ту локацију од стране непознатих особа, које су оштетиле ограду комплекса.

Такве оптужбе су грубе и неосноване, истичу из Епархије.
Наводе и да остају забринути за Богородицу Хвостанску, као једну од значајних историјских светиња СПЦ, која је уврштена у специјалне заштићене зоне заједно са близу 50 других објеката СПЦ на КиМ, као и да најновија штета на том локалитету показује да су објекти цркве и даље угрожени и да им треба заштита пошто на том простору не живи српско становништво и локацију не обезбеђује полиција.
"Оптужбе господина Берише да наша Црква шири мржњу тиме што води рачуна о својим светињама које су као такве убележене и у законе Косова заправо представља сама по себи израз етничке и верске мржње али и показатељ да је оштећење ограде око овог локалитета непосредна последица мржње која се систематски шири против СПЦ и наших духовних и верских објеката од којих је више од 150 оштећено или оскрнављено након рата 1999. од стране албанских екстремиста“, наводи Епархија.
Епархија апелује да се овај локалитет заштити и да се исправно обележи у складу са називом који стоји у закону о специјалним заштићеним зонама.
У противном, истиче Епархија, постоји могућност да ће бити изложен даљем вандализму и историјском ревизионизму које спроводе појединци власти у Приштини, кршећи основне темеље људских и верских слобода које постоје у демократском свету.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.