Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 10:43

Букти насиље на Хаитију, здравство у колапсу – продужено ванредно стање, премијер и даље ван земље

Влада Хаитији продужила је ванредно стање и полицијски час на још месец дана због ексалиције насиља банди које прете да ће срушити владу премијера Аријела Хенрија. Неколико десетина људи је убијено, укључујући и полицајце, а више од 15.000 људи остало је без домова. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Престоница Порт-о-Пренс је паралисана, док Уједињене нације упозоравају да се здравствени систем приближава колапсу. Хаићански премијер и даље је ван земље.
Првобитан тродневни полицијски час на Хаитију објављен је током викенда, али су банде наставиле да нападају полицијске станице и остале државне институције, упркос напорима полиције да сузбије насиље, додуше, са лимитираним бројем особља и средстава.

Напади банди су, наиме, почели пре недељу дана, непосредно након што је премијер Аријел Хенри пристао да се одрже општи избори половином 2025. године, док је присуствовао састанку карипских лидера у Гвајани.
Банде су, у међувремену, запалиле више полицијских станица, пуцале на главном међународном аеродрому, који је остао затворен, а упали су и у два највећа затвора на Хаитију, ослободивши више од 4.000 затвореника.
Насиље је, такође, оставило више од 15.000 људи без домова, на већ постојећих 300.000 људи који су, такође, остали без домова због ратова између банди претходних година.
Агенција Уједињених нација за хуманитарна питања упозорила је да је здравствени систем на Хаитију приближава колапсу, јер у болницама недостаје особља, опреме, кревета, лекова и залиха крви.
Премијер са Блинкеном Хаићански премијер Аријел Хенри je 6. марта слетео у Порторико, након што му је забрањен улазак у земљу по повратку из Кеније, где је  затражио од међународне заједнице да пошаље трупе да помогну у борби против банди, али засад помоћ није стигла.
Авион премијера био је приморан да се преусмери на Порторико, америчку територију, након што му је одбијен улазак на Хаити и у Доминиканску Републику, јавили су локални новински сајтови.
Доминиканска Република, сусед Хаитија, саопштила је да затвара свој ваздушни простор са суседним Хаитијем, као и да контролише копнену границу ради "мира и безбедности".
Хенри је, у међувремену, 7. марта, телефоном разговарао са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном. Блинкен је у "интезивном" разговру рекао премијеру да Хаити хитно треба да "убрза транзицију ка широј, инклузивнијој влади". 
Ескалација насиља Од убиства Жовенела Моиза, на Хаитију је насиље у порасту. Још није изабран његов наследник, а избори нису одржани од 2016. године. 
Према политичком договору, требало је да избори буду одржани, те је Аријел Анри требало да се повуче са дужности до 7. фебруара, али то се није догодило.
Наоружане банде, које поседују оружје прокријумчарено из САД, последњих година стекле су контролу над око 80 одсто територије Порт-о-Пренса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.