Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 15:23

Супер уторак – данас Америка одлучује о новом двобоју Бајдена и Трампа

У једном дану, у великом броју америчких држава одржава се гласање за председничке кандидате Демократске и Републиканске странке. Прилика за Доналда Трампа и Џоа Бајдена да стекну недостижну предност у трци за номинацију. За Ники Хејли ово је последња шанса. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Најважнији дан за номинацију председничких кандидата На Супер уторак се у великом броју америчких савезних држава организују унутарстраначки избори, на којима демократе и републиканци бирају своје кандидате за председничке изборе, односно делегате који ће на завршним партијским конвенцијама формално именовати кандидате.
Представља важан дан у трци за номинацију, будући да кандидати могу да освоје велики број делегата за само један дан.
Супер уторак се увек одржава почетком марта, али је број и списак држава променљив.
Гласање у 15 држава и на једној територији Ове године предизбори се у једном дану одржавају у 15 држава и на једној америчкој територији.
За једног од преостала два републиканска кандидата гласа се у Алабами, Аљасци, Арканзасу, Калифорнији, Колораду, Мејну, Масачусетсу, Минесоти, Северној Каролини, Оклахоми, Тенесију, Тексасу, Јути, Вермонту, Вирџинији и на територији Америчке Самое.
Демократе ће гласати у истим државама, изузев Аљаске, али ће такође одржати кокус у Америчкој Самои.
Уз то, данас би требало да буду познати резултати избора демократа у Ајови, где се већ неколико недеља гласа поштом.
Ко све учествује На овим предизборима, актуелни председник Џозеф Бајден бори се за номинацију за још један мандат.
Његови противници у Демократској странци су конгресмен Дин Филипс из Минесоте и списатељица Меријен Вилијамсон.
За нови председнички мандат бори се и бивши председник Доналд Трамп.
Његова противница унутар Републиканске странке је Ники Хејли, амбасадорка САД у УН за време Трампове администрације и бивша гувернерка Јужне Калорине.
Да ли је номинација загарантована На данашњим предизборима могуће је освојити трећину укупног броја делегата за завршну конвенцију – 865 од 2.429 у Републиканској странци и 1.420 од 3.934 у Демократској странци.
Међутим, ни демократски ни републикански фаворит неће моћи да се на Супер уторак дочепају номинације, будући да је, према подацима Си-Би-Еса, Доналду Трампу за то потребно још 1.215 делегата, а Џоу Бајдену 1.968.
Какве су шансе за фаворите Бајден је готово уверен у своју победу, упркос учесталим примедбама на његове године и сумње дела јавности у способност да обавља дужност председника.
Уз то, популарност актуелног председника је пољуљана, нарочито међу млађим бирачима, због подршке коју његова администрација пружа Израелу у нападима на Газу.
Трамп се, с друге стране, ослања на анкете које му дају велику предност у односу на Ники Хејли, која је до сада победила једино на предизборима у Вашингтон Дистрикту. Његов тим очекује да ће након данашњег гласања Хејлијева бити избачена из трке, будући да су и донатори почели да напуштају њену кампању.
Ипак, тим бивше гувернерке улаже све наде у Супер уторак – као шансу да се смањи Трампова предност и да Хејли стигне до завршне конвенције на којој би покушала да увери делегате да је она бољи избор. 
Премда су изгледи за то мали, анкете показују да је Доналд Трамп на неким од ранијих предизбора имао лош резултат код факултетски образованих гласача. Изборну трку му донекле отежавају и процеси који се против њега воде, али и мишљења да, као и 81-годишњи Бајден, ни 77-годишњи Трамп није адекватан кандидат за новог председника.

Први корак до финалне трке Иначе, предизбори су први корак у изборном процесу. За кандидате може да се гласа на примарним изборима, што је чешће, или на кокусима.
Примарни избори подразумевају директно тајно гласање, док кокус чине страначки састанци на локалном нивоу на којима се бирају делегати за страначку конвенцију.
Страначке конвенције се одржавају током лета, када демократски и републикански кандидат крећу у завршну фазу кампање.
Финале надметања за првог човека једне од најмоћнијих држава света одржаће се 5. новембра, а званични резултат гласања биће објављен 6. јануара наредне године.
Ово су 60. избори за председника САД.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.