Izvor: RTS, 02.Mar.2024, 18:48

Берлин потврдио аутентичност снимка који је објавила Русија

Како је Русија успела да добије снимак интерног разговора између официра Бундесвера? Немачко министарство одбране је потврдило аутентичност снимка интерног разговора четворице официра Бундесвера.
Руски пропагандни канали су у петак поподне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << емитовали снимак разговора за који се наводи да је од 19. фебруара. Много тога указује на то да је снимак аутентичан, преноси немачки медији - а у међувремену је то званично потврдило и Министарство одбране Немачке.

"Савезна канцеларија за војну контраобавештајну службу (БАМАД) покренула је све неопходне мере", рекла је портпаролка немачког министарства одбране агенцији ДПА у суботу пре подне.
Маргарита Симоњан, шефица руског државног канала РТ, објавила је у петак аудио-снимак приближно 30-минутног разговора, који је највероватије пресретнут. На снимку се чује како четири официра Бундесвера разговарају о техничким могућностима крстареће ракете "таурус".
Симоњанова није рекла како је дошла до тог снимка.
Случај је веома бризнатан: руски медији су пренели овај снимак на којем се чује и дискусија о питању – да ли су немачке крстарће ракете технички способне да униште мост који је подигла Русија ка полуострву Крим.
Инсајдери Бундесвера сматрају да је снимак аутентичан Канцелар Олаф Шолц је почетком седмице изнео детаљне разлоге за своје одбијање испоруке немачких крстарец́их ракета "таурус": њихова потреба у Украјини захтевала би учешће немачких војника када се ради програмирању циљева односно мета, рекао је он. Шолц се плаши да би Немачка тако могла бити индиректно увучена у рат у Украјини.
"Пошто нико заиста не зна зашто канцелар ово блокира, природно се појављују најбизарније гласине", цитира ЗДФ инспектора ваздухопловства генерала Инга Герхарца, који се очигледно чује на снимку. Он је том приликом изразио своју фрустрацију што мора да исправља оно што сматра погрешним информацијама о немачким крстарећим ракетама.
Оно што је такође експлозивно је то што се на објављеном снимку очигледно наводи да Британци у Украјини имају "своје људе на лицу места" у вези са употребом њихових крстарећих ракета "сторм шедоу".

Управо су у Великој Британији били љути због те Шолцове изјаве, коју су неки протумачили као индискрецију:
"Оно што Британци и Французи раде у смислу постављања мета Немачка не може да ради". рекао је немачки канцелар. Оставио је отвореним шта је тачно тиме хтео да каже.
Ту реченицу су, међутим, неки схватили као назнаку да Французи и Британци имају своје људе који управљају крстарец́им ракетама "сторм шедоу" и "скалп", које су испоручили Украјини. Портпарол британског премијера Ришија Сунака је то одмах демантовао.
Инсајдери Бундесвера рекли су ЗДФ-у да верују да је снимак аутентичан.
Реакције немачких политичара Све ово је изазивало забринутост међу немачким посланицима. ""Ако се ова прича покаже као тачна, то је онда веома проблематичан процес", рекао је председник одбора за парламентарну контролу Бундестага Константин фон Ноц новинарима „Редакцијске мреже Немачка".

„Поставља се питање да ли се ради о једном случају или „о структуралном безбедносном проблему" додао је политичар Зелених. „Очекујем да позадина свега буду одмах разјашњена.
„Сигурно су прислушкивани и други разговори и можда ће их пусити касније, кад то буде одговарало Русији", упозорио је одбрамбени политичар ЦДУ Родерих Кизеветер на ЗДФ-у. Треба поћи од тога „да је Русија у овом тренутку пустила у јавност овај разговор са одређеном намером. То може бити само да се спречи испорука 'Тауруса' из Немачке."
Русија тражи одговоре од немачке владе Реагујући на извештаје и садржај са снимка, Министарство спољних послова Русије затражило је објашњење од немачке владе.
"Покушаји да се избегну одговори ће се сматрати признањем кривице", написала је портпаролка Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова на свом Телеграм каналу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.