Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 07:02

Конститутивна седница Скупштине Београда одложена за 3. март

Председавајући Тома Фила одложио је конститутивну седницу Скупштине града Београда за 3. март јер није било кворума.
Конститутивна седница Скупштине града Београда, која је 19. фебруара одложена због недостатка кворума, била је заказана за данас >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у 10 часова.

Најстарији одборник у Градској скупштини Тома Фила из Социјалистичке партије Србије, који председава конститутивној седници Скупштине града Београда, изјавио је данас, на почетку наставка седнице, да је она поново одложена, због недостатка кворума за недељу, 3. март.
На дневном реду седнице је избор верификационог одбора за потврђивање мандата и потврђивање мандата одборника Скупштине града Београда, као и  избор председника и заменика председника Скупштине Београда, саопштио је Секретаријат за информисање.
Поред тога, на дневном реду је и постављење секретара и заменика секретара, као и Предлог решења о избору чланова административно-мандатне комисије Скупштине града.
Конститутивној седници, до избора председника Скупштине, у складу са Пословником председава најстарији присутни кандидат за одборника којем је додељен мандат.
Вучић: Нисам променио став Председник Србије Александар Вучић најавио је из Тиране да ће у петак после подне са колегама из Српске напредне странке разговарати о изборима у Београду.
Додао је да он лично није променио став и да сматра да треба ићи на изборе, али да је одлука о томе на онима који имају власт у странци.
Конституисање Скупштине града одложено је 19. фебруара због недостатка кворума. Тада је покрету "Ми глас из народа" дат рок од десет дана да се изјасни да ли ће подржати формирање власти у Београду, али је у међувремену дошло до њиховог разлаза.
Законска процедура Према Закону о локалној самоуправи, Скупштина треба да се конституише у року од два месеца од објављивања резултата избора, што истиче 3, марта, а у противном се расписују нови избори.
Председник Народне скупштине је дужан да распише нове изборе у року од месец дана, а избори морају да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања избора.
Председник Скупштине града се бира из реда одборника на предлог најмање трећине одборника, а да би се изабрао неопходно је да за њега гласа већина од укупног броја одборника, тајним гласањем.       
После избора председника Скупштине града и секретара постоји рок од месец дана да се изабере градоначелник Београда.
Уколико се то не деси, Скупштина се распушта, а председник Скупштине Србије у року од два месеца треба да распише изборе, а од дана расписивања до дана одржавања треба да прође од 45 до 60 дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.