Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 19:54

Србија и ЦАР потписале четири споразума о сарадњи у присутву Вучића и Туадера

Србија и Централноафричка Република потписале су у присуству председника Србије Александра Вучића и председника ЦАР Фостена Арканжа Туадеру четири споразума о међусобној сарадњи. Председник Вучић изјавио је да Србија изузетно цени пријатељство са Централноафричком >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Републиком и да су односи од приоритетног значаја, као и да ће дати све од себе да развија дубину различитих односа са ЦАР и другим афричким земљама.
Председник Србије Александар Вучић дочекао је испред Палате "Србија" председника Централноафричке Републике Фостена Арканжа Туадеру.
Председник ЦАР дочекан је уз највише државне почасти, црвени тепих, интонирање химни две земље и почасни строј гарде. Након дочека уследио је тет-а-тет састанак Вучића и Туадера.
Вучић је изјавио да Србија изузетно цени пријатељство са Централноафричком Републиком и захвалио председнику ЦАР Фостену Арканжу Туадеру што та земља чврсто поштује територијални интегритет Републике Србије.
"То је за нас од изузетног значаја. Тиме поштујете наравно и позив Уједињених нација и резолуције које су изгласане у Генералној скупштини Уједињених нација. Председник Туадера ми је рекао - поштујемо Србију, која нам је пријатељ, али ми то радимо и због себе, као и због поштовања међународног јавног права, због свакога ко жели да заштити свој интегритет и своје право да буде свој на своме", навео је Вучић после састанка.
Што се Републике Србије тиче, нагласио је, увек ће подржавати у пуној мери територијални интегритет Централноафричке Републике.
"На то можете да рачунате. За нас је Централна Афричка Република важна и због тога што ми имамо 71. припадника наше војске на територији Централноафричке Републике у оквиру операције, мисије МИНУСЦА. Верујем да је и то добар показатељ и добар пример како можемо да помогнемо на најбољи могући начин нашим пријатељима. Они су то могли да виде, како и на који начин могу да успоставе и војне болнице", рекао је Вучић.
Истакао је да су односи две земље од приоритетног значаја, као и да ће дати све од себе да развија дубину различитих односа са ЦАР и другим афричким земљама.
"Поносимо се наслеђем са афричким континентом, прве међудржавне споразуме смо направили 1968. и 1972. године", рекао је он након састанка са председником ЦАР у Београду. Истакао је да је сада време да се ти споразуми обнављају, али пре свега да делима покажемо да можемо да радимо.
Изразио је уверење да ће под руковоством председника Туадере и његових сарадника ЦАР из једне од најсиромашнијих земаља врло брзо кренути путем великих успона и успеха. Вучић је поручио да ће Србија увек помоћи ЦАР.
"Ми имамо огроман респект према вама, велику захвалност. Ја знам колико ви разумете геополитичку ситуацију боље од већине политичара широм света и могао сам много тога и да научим данас од вас. Али сам вам посебно, председниче, захвалан на отвореност и на томе што верујете и у српске научнике и у знања наших људи у различитим областима", рекао је Вучић. 
Вучић је навео да и у будућности можемо да урадимо много тога од обостраног и заједничког интереса.
"Верујем да у свим другим областима од пољопривреде, рударско-геолошких истраживања до сарадње у области одбране можемо да постигнемо веома значајни резултат. И ја бих замолио вас, поштовани господине председниче, да тај наш дипломатски контакт кроз све институције, кроз све организације, агенције широм света доведемо до нивоа сталних консултација и да можемо једне другима да помажемо. Увек гласамо за предлоге оних других, поштујући не само интегритет наших земаља, већ гледајући како на најбољи могући начин да и групно стварамо своје политичке интересе", нагласио је председник Србије.
Ускоро три редовне линије до Кине и три сталне линије до САД Вучић је подсетио да ће Србија ускоро, током ове године имати три редовне  линије до Народне Републике Кине, као и три сталне линије до Сједињених Америчких Држава сталне.
Подсетио је да већ имамо две линије, до Њујорка и Чикага и додао да ћемо имати и до Мајамија.  Додао је да размишљамо да направимо, како је рекао, брзу линију и до Сеула.
Вучић је рекао да је циљ да нађемо авионе којима ћемо моћи да идемо и у  централну и јужну Африку, у наредних годину дана.
"И верујем да ћемо тада и са Централном Афричком Републиком бити неупоредиво боље повезани, као и са многим другим нашим пријатељским земљама у централној и јужној Африци. Још једном драги пријатељу, хвала на посети. Увек сте добродошли и желим вам да се овде у нашој Србији осећате као под своје куће. Ја мислим да не постоји ни једна европска земља која са толико љубави и благо наклоног односа гледа на афрички континент као што је то Србија", закључио је Вучић.
Вучић је на Инстаграм профилу написао да је уверен да ова посета отвара ново поглавље у односима две земље.
Туадера: Лепа и значајна радна, али и пријатељска посета Србији Председник Централноафричке Републике Фостен Арканж Туадера рекао је да је ова радна, али и пријатељска посета Србији, значајна због постављања везе која ће развити плодну сарадњу која је постојала још у време Југославије. 
"Захваљујем на изузетној добродошлици, према мени и мојој делегацији. Овде је почело пролеће, чини ми се, и пупољци су сумбол онога што се рађа међу нама. Велику почаст одајем славном Јосипу Брозу Титу, велики заговорник нашег народа. Заједно је са осталим оснивачима Покрета несврстаних успео да изврши велики утицај и да окупи велики број земаља. Он је покренуо прву сарадњу између моје земље и Југославије, која је донела много", рекао је Туадеру на конференцији након потписивања бројних споразума о сарадњи две земље. 
Похвалио је, како је рекао "вођство модерне Србије" на Балкану и рекао да то отвара нове перспективе сарадње у свим областима заједничке интеракције у ери глобализације, када постоје велики геополитички, геостратешки и геоекономски и други изазови. 
Туадера је оценио да "се диже нови дан" над пријатељским и историјским односима између Централноафричке Републике и Републике Србије. 
"После више година хибернације, дошао је тренутак да поново покренемо економску, социјалну, културну и стручну сарадњу између наше две земље", рекао је Туадера. 
Према његовим речима, славне деценије када су ЦАР и СФРЈ највише сарађивале, седамдесетих и осамдесетих, оставиле су неизбрисиве утиске у сећањима многих његових сународника.
"То је била славна деценија и тада су биле отворена дипломатска представништва у обе земље и многи економски пројекти, друштвени и културни пројекти су били реализовани и то на понос оба народа. И како се лепе успомене никад не губе, ево нас опет код вас, враћамо се да следимо пример наших претходника", поручио је Туадера.
Туадера је навео да ова посета представља вољу његове земље да још више отвори своје границе за српске инвеститоре.
"Од сада па надаље, Централноафричка Република и Република Србија практично и немају неке међусобне границе, осим што постоји заиста та географска дистанца, али ако ми имамо довољно воље, та географска раздаљина неће бити превелика", закључио је Туадера.
Министар спољних послова Ивица Дачић дочекао је у среду председника Централноафричке Републике који борави у званичној посети Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.