Светски интернет угрожен на Црвеном мору, прст уперен у Хуте

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Feb.2024, 09:41

Светски интернет угрожен на Црвеном мору, прст уперен у Хуте

У близини обала Јемена лежи 16 подводних каблова који носе 17 одсто укупног интернет саобраћаја на планети. Фото: Unsplash/fx24 Финансијске трансакције вредне десет билиона долара дневно. Прихват и обрада података о актуелним војним операцијама.
Цивилни интернет саобраћај између >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Хонгконга и Марсеља.
Овај баснословно вредни глобални и свакодневни проток информација између Азије, Европе и Африке носе 16.000 километара дуги подводни каблови, положени на том путу, подно плитких обала Јемена.
О каквим је стратешким инсталацијама реч, говори и чињеница да је један међу њима – на путањи преко јеменских обала Арабијског и Црвеног мора, такозвани ААЕ-1 систем – 25.000 километара дуга интернет веза постављена за кориснике између Хонгконга и Марсеља. Израелски дневник „Глоуб” у понедељак је известио да су четири подводна комуникациона кабла оштећена у Црвеном мору, негде између луке Џеда у Саудијској Арабији и Џибутија на рогу Африке.
Према овом извештају, споменута оштећења, означена у „Глоубу” као „значајна, али не и критична”, регистрована су на кабловима система „ААЕ-1”, „Сиком”, ЕИГ и ТГН, а за њихову поправку било би неопходно осам недеља. Реч је о озбиљним прекидима у интернет комуникацијама између Европе и Азије, с највећом штетом изазваном на везама између земаља Залива и Индије, наводи се у информацији коју је после „Глоуба” пренео „Џерузалем пост”, а онда и други светски медији.
У првим извештајима јеменски Хути означени су као виновници нечувеног атака на глобалне интернет везе.
Хути су иначе сместа демантовали тај налаз, проглашавајући га „фабрикованим лажима”.
Dojče telekom u 2023. više nego udvostručio profit na 17,8 milijardi evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Светски интернет угрожен на Црвеном мору, прст уперен у Хуте се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.