Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 09:41

Стано: Потребна конкретна побољшања и реформе изборног процеса у Србији

Потребна су конкретна побољшања и реформе изборног процеса у Србији, а извештаје о нерегуларностима треба испитати на транспарентан начин, укључујући и локалне изборе, поручио је портпарол ЕУ Петер Стано у реакцији на коначни извештај ОДИХР о изборима у Србији. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
“Коначни извештај ОДИХР о ванредним парламентарним изборима потврдио је забринутост ЕУ у вези са изборним процесом у Србији“, навео је Петер Стано на друштвеној мрежи Икс.
Истакао је да ЕУ поздравља изражену спремност власти Србије да раде са ОДИХР на примени препорука.
“Нема времена за губљење уочи будућих избора у Србији“, поручио је Стано.

Портпарол ЕУ није могао да одговори на питање новинара како и када ће Европска комисија одговорити на захтев Европског парламента о слању експертске мисије у Србију.
Нагласио је да је ЕУ спремна да помогне српским властима у спровођењу свих препорука ОДИХР-а, укључујујћи и оне "од виталног значаја за поверење грађана у изборни процес“.
"Исправно функционисање демократских процеса је у средишту приступног процеса Србије. Добро смо упознати са позицијом Европског парламента и у сталном контакту смо не само са парламентом, већ пре свега са српским властима, како бисмо им помогли да отклоне неправилности и разлоге за забринутост институција ЕУ“, рекао је Стано.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.