Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 06:59

Самит Украјина–Југоисточна Европа у Тирани, учествује председник Вучић

У Тирани се данас одржава први самит Украјина - Југоисточна Европа, на којем учествује и председник Србије Александар Вучић.
У престоници Албаније су поводом самита окачене заставе Украјине на централним улицама, а на самом платоу Конгресне палате >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << постављен је натпис ''Самит Украјина-Југоисточна Европа''.

Како сазнаје Танјуг, на самиту се очекује и присуство председнице Молдавије Маје Санду, председника Црне Горе Јакова Милатовића, премијера Хрватске Андреја Пленковића, председника Северне Македоније Стеве Пендаровског, председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи, као и председнице Савета министара Босне и Херцеговине Борјане Кришто.
Званични пријем почеће сутра у 11 сати, у Конгресној палати, а домаћин самита је премијер Албаније Еди Рама. На позив Раме, очекује се присуство председника Украјине Володимира Зеленског, коме ће ово бити прва посета Албанији. Очекује се да ће се разговарати о рату у Украјини и његовим последицама.
Самит се одржава под високим мерама безбедности, а на одржавању реда и безбедности скупа биће ангажовано преко 1.600 припадника полицијских снага. Дан касније, у четвртак, у Конгресној палати се одржава Регионални самит о плану раста и конвергенције, на којем ће се разговарати о евроинтеграцијама региона и спровођењу Плана раста за Западни Балкан.
Шта предвиђа План раста за Западни Балкан Предвиђено је да се одрже две пленарне сесије, које су посвећене постепеном увођењу јединственог тржишта и спровођењу Плана раста. Самиту ће присуствовати и комесар Европске уније за проширење и суседство Оливер Вархељи.
План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратни грантови, а четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ, а циљ је да се подстакне економски раст региона и убрза социо-економско усклађивање.
План се односи на период од 2024. до 2027. године и предвиђа да свака влада западнобалканске шесторке добије одређену суму новца на сваких шест месеци, зависно од реформи које је спровела у том периоду.
Лидери Западног Балкана су о Плану раста у јануару у Скопљу разговарали са званичницима ЕУ и САД, када је одржан сусрет "Западни Балкан и ЕУ".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.