Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 12:24

Школарци уче о тањиру правилне исхране

Едукативни школски караван "Здрава храна сваког дана" обишао више од 80 основних школа у Србији.
Да ли школарци знају како треба да изгледа тањир правилне исхране и зашто је важно да сваки оброк буде балансиран? Ово питање се намеће у светлу све >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << веће бриге о здравијој исхрани деце. Нутриционисти истичу да је правилна исхрана кључна за раст и развој малишана, али колико је деци заиста познато које све намирнице чине правилан оброк?
Струковни нутрициониста-дијететичар Ивана Мишић открива да, иако велики број четвртака има основно знање о томе, постоји још доста простора за додатну едукацију.
Она у склопу едукативног програма "Здрава храна сваког дана" од почетка школске године држи интерактивна предавања ђацима четвртих разреда школа на тему здраве и балансиране исхране. Овај програм реализује трговински ланац "Макси" у сарадњи са Министарством просвете.
Школски караван, који је кренуо у септембру из центра Београда, до сада је прошао кроз Зрењанин, Суботицу, Сремску Митровицу, Руму, Нови Сад, Ниш, Лесковац, Врање, Крушевац…У плану је да се до краја школске године предавање одржи у 150 основних школа широм Србије.
"Након сусрета са више од 7000 ђака закључила сам да је свака прилика за додатну едукацију о правилној исхрани од изузетне важности. Већина деце показује основно познавање ове теме и упознати су са тањиром правилне исхране али и даље имају недоумице и потребу за бољим разумевањем. Они најчешће знају које све намирнице један оброк треба да садржи, али неретко избегавају да уносе довољно поврћа. Дакле, они знају шта би требало да једу, али то не значи нужно и да то знање примењују увек када имају избор“, наводи нутрициониста Ивана Мишић и додаје да се то најбоље може приметити када говоримо о ужини.
"Деца овог узраста се хране доста правилно јер су и даље под надзором родитеља па углавном доносе ужину од куће. Међутим, када добију прилику да сами бирају, неретко ће предност дати слаткишима или грицкалицама. Зато се трудим да им, осим тога шта треба да једу, на забаван начин додатно одговорим и на питање зашто, односно како свака од намирница која чини тањир правилне исхране доприноси њиховом расту и развоју, како би сутра када сами буду бирали оброке одабрали здравије опције“, закључује Ивана. 
Осим едукативних предавања за школарце, иницијатива "Здрава храна сваког дана“ обухвата и подршку родитељима у остварењу овог циља, те је од стране нутриционисте креиран и МИНИ кувар са више од 20 здравијих рецепата, осмишљених тако да деца и родитељи могу заједно да их припремају.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.