Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 17:46

Ко је најпознатији занатлија у Чоки, који ради и у десетој деценији

У градићу Чока најпознатија занатска радња је обућарска, чији ће власник овог лета крочити у 95. годину. Мајстор Андраш је и сада у радионици, прави и поправља обућу.
Андраш Кесег из Чоке има 94 године и најстарији је обућар у Србији. Врата његове >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << занатске радње отворена су већ 76 година и има муштерије које деценијама редовно долазе и из других градова. И даље активан, каже да је управо рад заслужан за његову виталност.
“Ја стално радим. Не кажем сваки дан, али... Ето, имао сам случајева да пред Нову годину треба да идем на вечеру у 8 сати, а у 9 сати треба да направим ципеле што та муштерија тражи. И тако каснио сам на јануарску вечеру. Ето, и то се дешава”, прича Андраш Кесег обућар из Чоке.
У Чоки свима познат као Чика Бандика до сада је направио или поправио десетине хиљада пари обуће. И он је изгубио евиденцију.
“А, то се не броји, знате. Могу да кажем да су била времена када су људи чекали ред ту на степеницама да дођу унутра. Двенво су дошли, ја сам бележио још у време када је био промет да је око 40 људи дошло дневно”, сећа се Андраш Кесег.
За обућара се школовао у Новом Саду. Занимљиво је да исту машину користи већ шездесет година. Андраш је један од ретких сетификованих обућара ортопедских ципела и помагала.
“Улошке споља и унутра. Значи, споља може висина колико ко жели, а изнутра само колико дозвољава ципела. То је највише 10 милиметара, зато што више не може зато што испада нога, пете”, каже Андраш Кесег.
Чика Бандика ће 15. јула крочити у своју 95 годину. За дуговечност је каже најважније водити уредан живот, а највећа радост су му двоје унука и троје праунука.
"Старост се не лечи, старост се чува", поручује Андраш Кесег.
Мала обућарска радионица Андраша Кесега је сигурно најпознатија занатска радња у Чоки.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.