Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 17:23

Српски пливач Андреј Барна спрема се за медаље на предстојећим такмичењима

Српски пливач Андреј Барна заузео је шесто место у финалу трке на 100 метара слободним стилом на Светском првенству у Дохи, што је историјски резултат српског пливања. Од младог Суботичанина много се очекује и на предстојећем Европском првенству у пливању у Београду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Олимпијским играма у Паризу.
Двадесетпетогодишњи Суботичанин Андреј Барна у Катару је испливао најбољи резултат у историји српског пливања у финалу Светског првенства на 100 метара краул.
Такође је оборио лични и српски рекорд када је деоницу од 50 метара слободним стилом савладао за мање од 22 секунде.
"Феноменалан резултат је био на тих 100 метара краул. Треће најбрже време у каријери, два пута сам био испод 48 секунди, у Будимпешти и Токију на Олимпијским играма. Сада надомак до најбољег времена већ у фебруару, никад овако на почетку сезоне нисам имао такву брзину, то је добар показатељ за наставак сезоне", каже Андреј Барна, члан репрезентације Србије у пливању.
Дугогодишњи Барнин тренер, стручњак пливачког клуба "Спартак" каже да су изванредна достигнућа младог суботичког пливача резултат вишегодишњих напорних припрема у суботичким базенима и теретанама.
"Неки резултати које је он сада остварио су јако добар показатељ за оно што нам следи - Олимпијске игре, а пре тога Европско првенство у Београду где очекујемо најбоље резултате - медаљу на ЕП, а финале на Олимпијади", наводи Бојан Раце, тренер Пливачког клуба "Спартак" Суботица.
Паузе за Барну нема, за неколико дана наставља са припремама у Америци, где живи и ради.
"Фокусираћемо се на брзини, да се што већа брзина постигне на тренинзима. То смо радили за Светско првенство, наставићемо тим ритмом", каже Андреј Барна.
Млади српски пливач каже да је медаља на Европском првенству у Београду достижна, а да ће конкуренција на Олимпијади бити језива.
"Биће јако јака конкуренција, ту ћу се стварно задовољити финалом. Али, кад се уђе у финале, свашта може да се деси. То ће ми бити главни циљ, а кад сам већ у финалу, да се изборим за што бољи пласман", каже Андреј Барна.
Андреј Барна самостално већ има две норме за Париз, на 50 и 100 метара слободним стилом, а каже да се радује учешћу на Олимпијади са са српском штафетом, која је у Дохи такође остварила олимпијску норму на 4 x 100 метара слободно.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.