Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 10:26

Српска кућа на Олимпијади у Паризу, Чадеж: Показаћемо иновативну и креативну Србију

На Олимпијским играма у Паризу Србија ће се представити пројектом Српска кућа. Желимо да представимо Србију као иновативну, креативну, као центар дигиталних теххнологија, а наш највећи извозни производ је софтвер, рекао је за РТС председники ПКС Марко Чадеж. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Србија се први пут на Олимпијским играма у Паризу овога лета представља пројектом Српска кућа. Поред спорта биће представљена и привреда, култура, али и прилика да се успостави пословна сарадња са компанијама из читавог света.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је то веома важна ствар, не само зато што по први пут на тај начин представљамо и земљу и привреду, спорт, историју и културу и традицију, већ и зато што ћемо бити на једном централном месту где су националне куће и других држава али смо прве комшије домаћина – Француске.
"Добили смо феноменалан простор и ПКС је задужена је цео привредни програм“, каже Чадеж.
Подвлачи да је Олимпијада светски догађај и очекује се 10 милиона људи који ће посетити тај град за време Олимпијских игара.
Пословни састанци са франуцским компанијама "Можете ли да замислите колики је то значај и шта можемо све да урадимо. Ми ћемо, дакле, већ 30. јула или 31. јула организовати привредни догађај заједно са француским партнерима, са МЕДЕФ-ом, то је највеће удружење француске индустрије и са "Бизнис франсом", где ћемо имати низ пословних састанака између наших компанија и компанија из Француске“, напомиње Чадеж.
Према његовим речима, све је већи интерес француских компанија да инвестирају у Србију.
"Практично и Српска кућа се отвара првим даном Олимпијских игара, дакле не можемо раније и да желимо да урадимо“, рекао је Чадеж.
Србија је препозната као спортска нација "Током свих тих дана, колико траје Олимпијада, заиста желимо да искористимо ту промоцију. Србија је препозната као спортска нација. Србију знају у целом свету по нашим феноменалним спортистима. Желимо да искористимо ту платформу и да прикажемо и ову нову Србију -иновативну Србију, креативну Србију, Србију као центар или хаб дигиталних технологија. То је нешто што људи у свету не знају толико, а што Србија јесте. Дакле, наш највећи извозни производ јесте управо софтвер“, указао је председник ПКС.
Може ли домаћа привреда да одговори на Експо и "Скок у будућност" "Председник Вучић је поменуо који су то потенцијали, шта морамо да урадимо, колико је важно да заиста сви засучемо рукаве и кренемо у овај посао, јер није могуће да само наша привреда изнесе све то, потребни су нам партнери, потребни су нам искусне компаније у различитим областима и то је оно о чему ми сада тренутно радимо“, каже Чадеж.
Каже да је Експо део једног ширег концепта који се зове "Скок у будућност 2027“ и то је нешто "што је заиста изузетно, неких 17-18 милијарди евра инвестиција у целој земљи".
Сматра да је Експо заиста једна прилика за све наше грађане да покрену нешто ново, да нешто ново направе.
"Влада је недавно покренула нови програм, посебно за хотелијере, за људе који се баве хотелијерством, угоститељством, било које врсте, да уђу у неку нову изградњу, проширење својих постојећих објеката, отварање нових за почетак бизниса у овом сектору", каже Чадеж.
Додаје да је Влада издвојила озбиљна средства и привредници могу да се пријаве на конкурс, а могу да се обрате и Привредној комори за помоћ.
Не можемо да чекамо крај 2026. године "Морамо сада да кренемо да се припремамо, не можемо да чекамо крај 2026. да бисмо рекли - па Експо је сутра, дакле све мора да буде завршено, ово су пројекти које не могу да се заврше за месец дана, то је једна веома важна ствар, ради се о једној великој шанси за целу нашу привреду", напомиње Чадеж.
Председник ПКС каже да Србија привлачи више од две трећине свих инвестиција које долазе у регион и да имамо потенцијала.
"Са Владом смо заједно радили на томе и заиста је направљен и доста иновативан однос према запошљавању странаца, радне снаге из иностранства", каже он.
"Имамо и и те како велико интересовање за даље развијање дуалног образовања, које омогућује фирмама да крену у школовање кадрова на време, још од средње школе. Заједничка радна дозвола на просторима земаља које су у иницијативи Отворени Балкан, такође није мала ствар. То значи да људи могу да долазе и да раде без било каквих административних баријера", рекао је Чадеж.
Позвао је компаније да се пријаве за "Сијал" сајам у Призу. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.