Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 18:41

Бисљими: Питање динара није део дијалога, нећу ићи на састанак у Брисел

Први потпредсеник владе у у Приштини Бесник Бисљими изјавио је да је из Брисела добио позив за састанак следеће недеље о забрани употребе динара, али је навео да неће да се одазове.
Бесник Бисљими је рекао да неће учествовати на састанку, јер, како >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << каже, "питање динара није део дијалога".

"Нема никаквог развоја. Постоји захтев Брисела да се следеће недеље одржи састанак о питању регулисања преноса валута из Србије на Косово, али то није састанак на који би требало да иде главни преговарач, јер питање динара није део дијалога. Идем када се буде разговарало о основном споразуму, па ћемо видети ко може да иде да разговара о питању динара”, рекао је Бисљими новинарима после округлог стола "Економски развој за Србе на Косову“, који је у Чаглавици организовао Центар за хуманитарни дијалог.
Он тврди да је изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак “прекршио принципе које је сам поставио", рекавши да је то први пут да је заказао састанак без координације са странама.
"Господин Лајчак ми је послао писмо јер стално комуницира са мном. Али овај пут мислим да је прекршио принципе које је себи поставио из разлога што је први пут заказао састанак без договора са странама и покушао је да дефинише дневни ред упркос принципу да се ниједна тема не ставља на дневни ред без договора страна. Али позив је стигао на моју адресу“, рекао је Бисљими.
Бисљими није навео ко ће представљати Приштину на састанку следеће недеље у Бриселу.
Додао је да ће Влада у Приштини у наредним данима изаћи са списком од 10 мера, којима ће показати како ће водити рачуна да грађани не буду оштећени у прелазној фази до пуне примене нове уредбе централне банке о увођењу евра као једине валуте у платном промету на КиМ. 
Председник Србије Александар Вучић синоћ је, гостујући на РТС-у, на питање да ли чека позив из Брисела, рекао да се чека позив да неко оде и да са њима разговара, али да нема о чему, јер, како је истакао, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће да прича о ЗСО, нити о динару и лаже о тромесечној суспензији примене уредбе, а у ствари нема никакве суспензије, јер Приштина зауставља динар на административној линији. 
Према уредби коју је усвојила централна банка у Приштини, од 1. фебруара на КиМ је једина валута у којој се могу вршити готовинска плаћања евро, што значи забрану динара. 
Уредба доводи у питање опстанак Срба на КиМ, који своја примања из Србије добијају у динарима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.