Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 14:06

Папић и Пандур негирали да су спречили хапшење и процесуирање осумњиченог

У Вишем суду у бивши заменик начелника Службе за борбу против криминала Горан Папић и полицајац Бранислав Пандур негирали су да су искоришћавањем службеног положаја спречили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н. К. у ноћи између 11. и 12. септембра >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2020. године.
Горан Папић је износећи одбрану навео да га је тог 11. септембра колега обавестио да има дојаву о примопредаји велике количине наркотика, међутим, по завршетку акције, како је објаснио Папић није се знало да ли је до примопредаје дошло или не, због чега су обавестили интервентну да заустави осумњичене учеснике те примопредаје.

Он је затим навео да је интервентна зауставила те особе и нашла, како тврди, парацетамол, а не дрогу, док је код Н. К. пронађено само 2.000 евра. Причајући о припаднику криминалне групе Н. К., Папић је рекао да га не познаје али да је код његовог оца поправљао аутомобил и да му је то уредно платио.
Негирао је и да је тужиоцу рекао да пусти Н. К.
Пандур је нагласио да он није ни учествовао у тој акцији, тврдећи да је био код куће, када га је колега позвао и рекао да су ухапсили групу људи, од којих се један, како тврди, позивао на њега (Папића).
Другооптужени је навео да је око пола 3 ујутру позвао тужиоца јер је он (тужилац) то тражио, а затим му је на питање да ли је Н. К. на мерама рекао да је само на оперативној обради, односно да су га пратили, ставили ГПС испод аутомобила и вадили листинг телефона.
Пандур тврди да он тад тужиоцу није рекао да пусти Н. К. већ само да је на оперативној обради.
Суђење се наставља сутра када ће бити испитан сведок Н. М. који је, како тврди Папић, и рекао да има дојаву о примопредаји дроге.
Папић је доведен из затвора где издржава казну затвора од две године, на коју је осуђен јер је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дела.
Њему се оптужним предлогом Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду на терет ставља кривично дело трговина утицајем, а Пандуру злоупотреба службеног положаја.
За шта се сумњичи Папић, а за шта Пандур Папић се сумњичи да је у ноћи привођења Н. К. у СБПОК, под сумњом да се бави продајом наркотика, утицао на своје подређене да се Н. К. пусти на слободу, наводећи да га познаје од раније и да је приведени само мајстор код којег он поправља кола, иако је знао да је Н. К. лице за које су постојала оперативна сазнања да је члан криминалне групе која се у дужем периоду бави продајом наркотика.
Бранислав Пандур је, како се сумња, искористио свој положај као шеф Одсека за спречавање кријумчарења дроге и позвао дежурног заменика Вишег јавног тужиоца у Београду којем је рекао неистиниту информацију да је Н. К. "под мерама" Тужилаштва за организовани криминал и да би његовим задржавањем била упропашћена оперативна обрада СБПОК, иако је знао да то није тачно.
На тај начин окривљени су Н. К. прибавили корист, тако што су спречили да му се одреди задржавање до 48 сати, као и да му се врате претходно одузети предмети - па су тако онемогућили вештачење садржаја мобилних телефона, претрес возила и ДНК вештачење одузетог новца и вештачење присуства опојних дрога на новцу.
Н.К. је ухапшен у августу 2021. године због недозвољене производње и стављања у промет опојних дрога, када Папић није више био у СБОПОК-у, а против њега се води поступак пред овим судом.
Иначе, Виши суд у Београду осудио је Папића 22. августа 2022. године на казну затвора од годину и четири месеца јер је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дела.
Апелациони суд у Београду му је повећао казну за осам месеци и правоснажно га осудио на казну затвора од две године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.