Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 17:16

По чему је јединствена приватна астрономска опсерваторија на обронцима Јужног Кучаја

У беспућима Јужног Кучаја, далеко од цивилизације, струје и мобилних сигнала - постоји астрономска опсерваторија. Власник је Светислав Крстић, доктор физичких наука и стручњак за ласере, али и заљубљеник у звездано небо. Пензионерске дане ту проводи са супругом. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Светислав Крстић није без разлога изабрао Јужни Кучај. То је најмање насељена област у Србији што значи да ноћу нема светлости која би ометала јасан поглед на планете и удаљене галаксије. Опсерваторија има покретни кров и за десетак минута телескопи су већ уперени ка звезданим јатима, маглинама, Јупитеру или Венери.

Др Светислав Крстић, физичар и астроном каже: “Човек се роди па онда схвати да нешто воли, нешто мање и тако, ја сам од малих ногу волео да посматрам небо, у време кад сам се ја родио није било толико градског светла, па се лепо видело небо и из насељених места. Нажалост данас из Новог Сада одакле сам ја једва да видите и месец од градског светла."
Светислав има 3 телескопа од којих је најмоћнији Шмит Касагенов рефлектор са сферним огледалом од 250 милиметара. Све је аутоматизовано, повезане су камере и на Јужном Кучају настају и изузетне астро фотографије.
„Мени је много важније било да уживам у томе, да доживим задовољство гледајући нешто што ме привлачи, опчињава, али сам наравно кроз своју дугогодишњу праксу успео да направим неке снимке који су објављени на професионалним астрономским порталима у свету", додаје др Светислав Крстић.
Светислав је тако једини у овом делу Европе успео да фотографише транзит Венере преко Сунчевог диска. Забележио је и експлозију супернове.
Време је идеално за посматрање звезда, небо потпуно ведро, температура четири степена испод нуле и уз мало среће видећемо Јупитер и његове сателите и галаксију Андромеду.
„Управо видимо Јупитера, ево погледајте Јупитер ово је такозвани екваторијални појас, ово такозвана црвена или жута мрља, у ствари то је једно невреме једна олуја која је већа неколико пута од земље“, показује др Светислав Крстић.
Светислав је убеђен да нисмо сами у космосу и истиче да је више пута виђао објекте које није умео да идентификује. Поносан је и на ову фотографију коју му је као четрнаестогодишњаку, после писма НАСИ, потписао и послао Нил Армстронг

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.