Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 11:17

Дрецун: Приштини је циљ да формира војску, НАТО јој помаже у томе

Досадашњи председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је Приштина фокус са дијалога пребацила на војни терен, уз подршку Запада. Тврди и да би патролирање тзв. косовских безбедносних снага на северу Куртију омогућило потпуну контролу над тим подручјем. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Истиче да НАТО помаже трансформацију КБС-а у војску.
Досадашњи председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС, поводом откривања бисте Адаму Јашарију у јужном делу Косовске Митровице, да постоји континуитет напада режима Аљбина Куртија и приштинских власти на Србе као део ширег пројекта. 

"Дугорочан циљ је заклетва коју су полагали припрадници терористичке формације такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) – ослобађање и уједињење свих, како кажу, албанских етничких територија на Балкану, односно стварање Велике Албаније. Курти је подизањем споменика Јашарију послао поруку да процес није завршен и да би све што је ОВК започела требало да се заврши", наводи Дрецун.
Истиче да је економија приштинских власти без перспективе, што се огледа у чињеници да је, како каже, више од 150.000 претежно младих отишло са Косова и Метохије у последње четири године. 
"То се посебно односи на српски народ. Међутим, због помоћи коју држава Србија пружа народу на КиМ, Срби су се економски поприлично опоравили", објашњава саговорник Јутарњег програма.
"Фокус са дијалога пребачен на војни план" Дрецун сматра да је Курти суочен са претњама Сједињених Држава због једностраног потеза забране употребе динара на територији јужне покрајине.
"Вашингтон тврди да ће та одлука да се одрази на партнерство Приштине и САД. Међутим, суштински је да поставимо питање да ли претње могу да нанесу штету Приштини. Ја то не видим", истиче Дрецун.
Уместо тога, указује саговорник, на делу је интезиварање наоружавања Косовских безбедносних снага по НАТО стандардима, што за циљ има њихову трансформацију у војску.
"Изговор је да Београд припрема некакву агресију. Тако су фокус са дијалога у Бриселу пребацили у потпуности на војни план. То се види у томе да су прошле године потрошили 115 милиона долара за набавку новог наоружања и идеју о формирању три пешадинска пука", набраја Дрецун.
"КБС на северу значи њихову потпуну контролу у том подручју" Досадашњи председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију истиче да га брине потенцијална иницијатива о заједничким патролама Кфора и тзв. косовских безбедносних снага на северу.
"Било каква патрола која би КБС-у омогућила да контролише административну линију, значила би њихову потпуну контролу на северу Косова", каже Дрецун.
Наглашава да је за контекст битна и реакција НАТО-а, који нема став рема трансформацији КБС-а због земаља које нису признале независност Косова, али на неколико нивоа потпомаже стварање војске.
"Присуство НАТО-а има три компоненте. Једна је војно присуство – и то су трупе у саставу КФОР-а. Друга је саветодавни тим НАТО-а, који има комуникацију са КБС-ом. Трећа ствар је, оно што они кажу, интеракција између Савеза и Косова. Међутим, све три компоненте заправо представљају подршку у стварању такозване Војске Косова", истиче Дрецун.
Београдски избори Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће почетком марта бити јасно да ли ће Београд добити нову извршну власт или ће се ићи на нове изборе, као и да је желео да разговара са представницима "Ми, глас из народа" о формирању коалиције, али да они не желе да разговорају.
Дрецун сматра да свака странка која добије поверење гласача, а која има прилику да деловањем у оквиру извршне власти реализује оно што је обећала грађанима, не може да избегава одговорност и да каже "не, ми нећемо да учествујемо у коалицији како бисмо подигли рејтинг странке".
"Ако су вам грађани дали гласове, а пружа вам се прилика да формирате извршну власт, онда то требате да прихватите и да се борите за реализацију онога што сте обећали грађанима. Не прихватам никакав метод политичке деструкције", каже Дрецун.
Минхенска конференција о безбедности Дрецун истиче, говорећи о закључцима са Минхенске конференције о безбедности, да нема места великом оптимизму, највише због ставова и политике водећих западних држава на челу са САД.
"Брине и нови стратешки концепт НАТО савеза који подразумева приступ да је Алијанса регионална организација, али су изазови глобални. А тај глобални аспект НАТО-а се превасходно односи на обуздавање Кине као конкурента и стратешки пораз Русије, која је уз тероризм представљена као главни непријаатељ Савеза", тврди Дрецун.
Става је да се НАТО, судећи према најавама формирања трупа за брза реаговања, припрема за обрачун и да постоји велика опасност за глобалну безбедност.
"У Минхену је речено да има неке наде, али су за реализацију те идеје потребне обе стране. Овде имате неспремност једне стране да створи услове за наду да ће мир превладати ратовање", закључује Милован Дрецун током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.