Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 22:34

У Србији сваки дан од рака оболи једно дете - вера и нада у излечење пола успеха

У свету, годишње оболи од рака око 400. 000 деце, саопштено је на Међународни дан деце оболеле од рака. У већини градова у Србији, удружења која дају подршку оболелима и њиховим породицама организовала су манифестацију са јединственом поруком - И ја се борим. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Марија Цвијановић која је победила рак каже да када неко каже рак, прва асоцијација јесте завршетак и смрт, и многи људи не знају да је та борба заправо веома честа и да се заврши са једним великим успехом.

"Али мислим да 70 посто тог оздрављења је заправо та позитива и здрав дух како би све то некако боље поднели. Некако не очекујете да ће вам се то десити, и зато милсим да је веома битна подршка и психолога али и људи који су то проживели, зато што ће вам бити лакше, да неко дође и из прве руке вам каже - ти то можеш и ти ћеш то преживети“, истакла је Марија.
И зато је Марија, која се у седмој години суочила и победила леукемију, одлучила да упише психологију. У јануарском року је пријавила и положила седам испита.
Данас је била у Кнез Михаиловој улици, уз остале младе и децу, који су победили. У неким градовима и концерти, али традиционално, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије и заводима  позив да свако ко може буде давалац крви.
"Нема бољег начина почети дан поготово када знамо да једна од најчешћих болести код деце малигних су управо леукемије, тој деци су перманентно потребне залихе крви, залихе тромбоцита", каже Љубиша Станић, један од оснивача НУРДОР-а.
Његова ћерка је добила најтежу битку. Каже да је лечење трајало 20 месеци и све је у реду и да су вера и нада у излечење пола успеха.
"Не смемо да дозволимо да неко дете не прими терапију због тога што нису довољне залихе крви. У овом моменту оне су дводневне. Највише недостају А и нулта крвна група, како позитивна тако и негативна“, каже Маријана Кнежевић са Института за трансфузију крви Србије.
НУРДОР је Међународни дан борбе против рака код деце обележио манифестацијама у више од 30 градова Србије.
И када је најтеже, нема предаје, ту поруку шаљу и Жељко и Јована, такође победници у одлучујућим биткама, сада у Удружењу Увек са децом. Жељку је рак откривен са 6, а Јовани са 14 година.
"Када се излечимо можемо да наставимо квалитетан жиивот, често се јављају предрасуде из незнања да нисмо пожељни партнери, или сарадници. Ми имамо могућности и потенцијала да живимо квалитетно као други“, каже Жељко Чорлија из Косачи рака - "Увек са децом".
"Схватите колико тај знак пажње значи тој деци, знам колико је мени значио, знам да сад значи и малишанима који се лече, значи и људима који оду са мном да виде, јер освесте се и они, и виде колико деце има и како да помогну", каже Јована Лепосавић из Удружења "Увек са децом".
У Институту за трансфузију крви у Београду крв је дало 50 особа, неопходно је више и можемо то боље.
Поправни имамо и сутра и у суботу од 8 до 15 часова. А позивамо вас и да пошаљете поруку са бројем 1 на 1150, чиме подржавате рад НУРДОР-а и родитељских кућа, или поруку са бројем 7175 на 7175, када новчана средства иду удружењу "Увек са децом“.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.