Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 18:28

Брнабић: Услов ПроГласа дебакл опозиције, признали су капитулацију пред Вучићем

Представици власти и опозиције реаговали су опречно на предлоге Иницијативе ПроГлас, која је представила минималне услове за одржавање нових избора. Премијерка Ана Брнабић оценила је да је у питању "капитулација" опозиције пошто, како је рекла, траже да ниједна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << листа не сме да носи име Александра Вучића. Са друге стране, ДС и Заједно су сагласни са ПроГласом и позивају на успостављање услова који ће обезбедити одржавање поштених избора.
Премијерка Ана Брнабић оценила је да је један од изборних услова које је изнела иницијатива ПроГлас да ниједна листа не сме да носи име Александра Вучића "епски дебакл опозиције", јер су тиме сами признали капитулацију пред Вучићем.

"Какав епски дебакл опозиције! Њихови саборци, веће 'мудраца' из ПроГласа, након вишенедељних анализа и промишљања, изашли са тим да је 'минимални услов' за изборе да ниједна листа не сме да носи име Александра Вучића Признали, сами, званично, да ни на једном нивоу, ни против кога, никада не могу да победе, нигде у Србији, уколико је, са друге стране, чак и само име Александра Вучића", написала је Брнабић на друштвеној мрежи Икс (Твитер).
Навела је да уз сву медијску машинерију и уз године дехуманизације и криминализације и њега и његове породице, не могу да победе његово име.
ДС: Сагласни смо са ПроГласом, орочена техничка влада најделотворније решење Демократска странка саоопштила је да је сагласна са предлозима ПроГласа о минималним условима за одржавање нових избора
“Кључни део извештаја Црте, као и предлога иницијативе ПроГлас, јесте одговорност оних који су спровели највећу изборну крађу икада виђену у Европи. У потпуности смо сагласни са изнетим ставом да нема више избора у Србији уколико виновници ових најтежих кривичних дела, којима се разара уставни поредак наше државе, не буду процесуирани“, пише у саопштењу.
ДС додаје да су се покушаји да се кроз дијалог са представницима режима, уз посредство представника ЕУ, дође до минималних услова за одржавање избора, показали као неуспешни, и да због тога решења треба тражити на други начин, а као најделотворнији намеће се орочена техничка влада која би била дужна да гарантује легитиман изборни процес.
Заједно: Избори у недемократској атмосфери немају смисла И странка Заједно сагласна је са предлозима иницијативе ПроГлас у вези са минималним изборним условима.
“Избори у недемократској атмосфери креираној под напредњачким режимом, уз заробљене институције, немају смисла, а пристајање да се на њима учествује још више би удаљило грађане од практиковања свог Уставом гарантованог права да бирају своје представнике у власти Републике Србије“, истиче Заједно.
Странка Заједно верује да је најсмисленији начин за излазак из дубоке друштвене и политичке кризе, у којој се земља нашла након, како истичу, изборне крађе без преседана, успостављање механизама који ће обезбедити поштене изборне услове, као и кажњавање свих одговорних за изборне махинације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.