Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 17:18

Сећање потомака Стевана Синђелића на ресавског Војводу

Како се потомци славног Стевана Синђелића сећају његовог јунаштва.
У двориште куће у којој је пре више од два века живео Стеван Синђелић, долази готово свакодневно. Двадесетогодишњи Стеван десето је колено славног претка и с поносом носи његово >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << име.

"Знам доста о њему јер сам добио име по њему, деда је био осмо, тата девето, ја десето, поносим се тиме што сам добио име по њему. Имам брата старијег који је требао да добије име по Стевану и на крају сам добио ја име и због тога сам врло поносан" наглашава Стеван Синђелић, потомак Стевана Синђелића.
До десетог, с колена на колено, преносила се и прича о славном претку. Стеван каже да млађе генерације, па ни његови другови не знају много о херојима који су минулих векова војевали за слободу.
"Они мало мање знају о њему па и није им толико, али старији народ има поштовање неко тако да лепо је" каже Стеван Синђелић, потомак Стевана Синђелића.
Комплекс-кућа Стевана Синђелића, која обувата и цркву собрашницу са звонаром с краја 17. и почетка 18.века представља прави драгуљ градитељства из тог периода. Етнографска поставка у њој посетиоцима приказује како се живело у тој епохи, али и ко је био Стеван Синђелић.
"Када је у сечи кнезова погинуо ресавски кнез Петар Гложанац, вожд Карађорђе Петровић поставља Стевана Синђелића за ресавског војводу, тада практично почињу опсежне припреме за предстојећи устанак 1804. године у Орашцу и тада практично Стеван Синђелић окупља Ресавце своје и припрема их за предстојеће битке", објашњава Срђан Цветковић, кустос.
Битке у којима је предводио своје Ресавце биле су на Јасењару, Иванковцу, Делиграду и Чегру. У музејској поставци историјски списи, понека слика славног претка и у сваком кутку собе понешто што асоцира на тешка времена у којима се српски народ борио за слободу.
"Нормално да асоцира зато што је био велики херој и кад год дођем овде да отворим кућу или нешто сетим се да је био велики херој" истиче Стеван Синђелић, потомак.
У част претку, Стеван обећава један од његових синова сигурно ће носити име славног ресавског Војводе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.