Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 10:10

Селаковић: Државе нема без слободе, наши преци су то знали

Неопходно да схватимо шта су наши преци били у стању да ураде у жељи да стекну слободу и да обнове своју државу - јер су добро знали да без државе нема слободе, каже за РТС министар Никола Селаковић. Сретењски устав из 1835. био визионарски, запечатио је укидање феудализма >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Србији – одмах пошто је укинут у Француској. Када погледате битке Првог и Другог српског устанка, када гледате храброст устаника под Карађорђем, када видите мудрост српске државе под Милошем, схватите да је свака подела на Карађорђевићевце и Обреновићевце сувишна, истиче Селаковић.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, поручио да данас славимо уставност и славимо Србију, на коју треба да будемо поносни.
Селаковић истиче да је период од Сретења 1804., када је у Орашцу подигнут први српски устанак, до Сретења 1835. када је Србија добила један од првих модерних европских устава чувени немачки историчар Леополд Ранке назвао "Српска револуција".
"То је дан Србије, то је дан када смо оживели нашу средњовековну државу која је у 15. веку пала у турско ропство, која је кроз низ, стотине и стотине буна и устанака покушавала поново да оживи“, каже Селаковић.
Истиче да је 1804. једна “сто пута малобројнија Србија смогла снаге да се подигне против дахијског режима, режима убистава, мучења, угњетавања“.
“Смогла снаге да подигне устанак и формира прву модерну српску државу“, рекао је Селаковић истичући да је то пример борбе Давида против Голијата и да треба да буде на понос свих нас.
Зато је, напомиње, неопходно да схватимо шта су наши преци били у стању да ураде у жељи да стекну слободу и да обнове своју државу - “јер су добро знали да без државе нема слободе“.
Напомиње и да је Сретењски устав из 1835. био визионарски, да је запечатио укидање феудализма у Србији – одмах пошто је укинут у Француској.
“Он јесте трајао 55 дана, остаће записано да је укинут на интервенцију великих сила које су се бориле управо против тих његових напредних и модерних решења. Али то није могло да заустави српску борбу за независност Србије и за ослобођење и уједињење нашег народа у читом региону“, каже Селаковић.
Истиче да тога данас сви треба да се сетимо.
“Када погледате битке Првог српског устанка, Другог српског устанка, када гледате храброст устаника под Карађорђем, када видите мудрост српске државе под Милошем и схватите да је свака подела на Карађорђевићевце и Обреновићевце, на присталице једног или другог, то је сувишно. Нема Србије без Карађорђа и без Милоша. Нема Србије и без Првог и без Другог српског устанка. Нема Србије без краља Милана, али ни без краља Петра. То су нераздвојиве категорије", наглашава Селаковић.
Највећи притисци око опстанка српског народа на КиМ Напомиње да је ово период када се Србија, па и српски народ, налазе под највећим притисцима када је реч о чувању Косова и Метохије и опстанку српског народа на простору јужне покрајине.
“Веома је тешко издржати под свим тим притисцима, одупрети им се, када сте свесни да су најмоћније државе једног дела света на једној страни, на позицији која је непомирљива са позицијом на којој смо ми. Али с друге стране, када погледате - Србију данас воде људи који су управо надахнути и Карађорђем, и Милошем, и Првим и Другим устанком, који добро знају свој народ, који знају прошлост, умеју да управљају данас њоме у садашњости и виде будућност. Онда су то људи који су нам једна врста гаранције да можемо да се са тиме носимо и боримо. И ако будемо сложни, да се и изборимо“, каже Селаковић.
У том контексту истиче значај обраћања председника Александра Вучића на седници Савета безбедности УН, као изузетно важној у борби за заштиту српских интереса на КиМ.
Селаковић подсећа да Србија одолева притисцима већ 25 година - од 1999. године, преко Мартовског погрома 2004. године, затим оружане буне на КиМ 1998. године...
“Замислите људе који живе у таквим околностима под овом Куртијевом репресијом, која је очигледно усмерена на потпуно протеривање Срба са Косова и Метохије. И зато је управо важно и да се данас пошаље та порука јединства и уједињења читавог српског народа“, каже Селаковић.
Празник на који треба подвући линију Поручује да је Сретење и празник свих Срба, те да је важно да се на тај дан сретнемо сами са собом.
“Да подвучемо линију и видимо шта смо у претходних годину дана урадили, да и ми као народ будемо бољи и да наша држава буде боља“, каже Селаковић.
Додаје да се може видети да је Србија напредовала, да је познатија у свету као респектабилна, уређена и озбиљна држава.
“Када сте најмањи у конкуренцији за ЕКСПО 2027 и када успете да надмашите и Сједињене Државе, и Шпанију, и Аргентину, и Тајланд, па онда вам је јасно колико је Србија напредовала и у ком смеру, и којим путем иде“, закључује Селаковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.