Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 20:40

Ти то можеш и ти ћеш то преживети – порука коју треба да чује свако дете оболело од рака

Међународни дан деце оболеле од рака обележава се 15. фебруара. Сваког дана у Србији од неке малигне болести оболи најмање једно дете. Нажалост, рак годишње однесе и један школски разред. Најчешће болести код најмлађих су леукемија, тумори солидних органа и малигне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << болести централног нервног система. Марија Цвијановић је победила рак као дете. Права борба у глави долази после тога, да се не затворите под стаклено звоно и да наставите да живите пуним плућима, поручила је Марија.
Марија Цвијановић данас је студенткиња психологије и жели у будућности да буде подршка онима који воде битку са раком. Од рака је оболела када је имала непуних седам година, а лечила се од 2008-2010. године.

“Сећате се поготово неких страшних ствари, али опет у том тренутку дете није свесно шта је болест, шта можда та болест носи, тако да бих ја пре рекла да су то они (породица) преживљавали уместо мене, зато што су они то мени представљали на један детињи начин, да ћемо ми то победити, поготово моја мама, која заслужује орден за то, тако да некако смо међусобно били подршка једни другима“, рекла је Марија.
Истиче да многи не знају да је та борба заправо веома честа и да се често заврши успехом.
“Мислим да је 70 одсто тог оздрављења позитива и здрав дух, како би све то некако боље поднели. Некако не очекујете да ће вам се то десити, због тога мислим да је веома битна подршка и психолога, професионалаца, али и људи који су то проживели, зато што ће вам увек бити лакше да дође неко и из прве руке да вам каже – ти то можеш и ти ћеш то преживети“, рекла је Марија.
Борба се не завршава излечењем од канцера.
“Права борба у глави долази после тога, да се не затворите под стаклено звоно и да наставите да живите пуним плућима“, поручила је Марија.
Давањем крви можете спасити живот детету оболелом од рака Тамара Кларић из Нурдора истиче да ће сутра та организација у више од 30 градова обележити Светски дан деце оболеле од рака.

“Може се погледати и списак локација у свим градовима на нашем сајту, па ето позивамо све гледаоце у неком од тих 30 градова да се придруже обележавању овог важног датума. И ове године у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије организујемо добровољно давање крви на локацијама које се такође налазе на нашем сајту. Много пута до сад смо рекли колико је то заиста важно и спасава животе дословно“, рекла је Тамара Кларић.
Додаје да оболели примају терапију по протоколима и да је она од највећег значаја, али да кад дођу до те ситуације да је трансфузија неопходна, оно од чега њихов живот зависи је управо то да ли Институт за трансфузију крви располаже са довољним јединицама крви.
“Ако заиста поверујемо да је можда и највећи чин патриотизма спасити живот једном детету, односно било ком човеку, и да сутра славимо и Дан државности Србије, онда се заиста надам да сви чујемо ову поруку и да можемо да одвојимо пола сата свог времена и 450 милилитара крви коју наш организам веома брзо надокнади, тако да заиста не кошта ништа и не губимо ништа, а можемо да урадимо једну јако велику и важну ствар“, поручила је Тамара Кларић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.