Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 17:08

Базар љубави први пут у Вршцу

14. фебруар се слави и као Дан заљубљених и један је од популарнијих празника у свету, када се уручи највише поклона у години. У Вршцу је данас први пут организован Базар љубави.
На градском Тргу у Вршцу данас све подсећа на љубав - лицидерска срца, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << слаткиши и осмеси пролазника, а све то у оквиру Базаар љубави, који је први пут организован и то на иницијативу локалних удружења жена, али и излагача из раних крајева Војводине.

“И на радост свих Вршчана обезбедили и омогућили заједно са нама са градом Вршцем да сви људи и породице које прошетају данас градским тргом могу да уживају и да нађу неки поклон или евентуално неки слаткиш”, каже Јасна Живковић из ТО Вршац.
“Ми смо у Вршцу редовни гости, нама је ово посебан град и трудимо се на сваку манифестацију која се одржава да долазимо. Поручила бих свима да буду заљубљени, да се воле да купују поклоне једни другима и да испоштују овај празник”, каже Санела Хас Милованов, излагач из Кикинде.
Прва документована порука за Дан заљубљених послата је 1415. године, а слање љубавних порука постаје веома популарно средином 18. Века. Већ почетком 19. века љубавна писма и честитке за Дан заљубљених постају толико популарне да су почеле да се отварају и фабрике за њихову масовну производњу. Традиција даривања за овај, најромантичнији празник, задржала се до данас.
“Свака прилика где може да се свом драгом или својој драгој учини плезир и купи нешто сдлатко, лепо, зашто да не”, каже једна суграђанка.
“Ја њему за дан љубави, он мени за 8. март и ето то је тако”, наводи једна Вршчанка.
Дан заљубљених је један од неколико западних празника који се ушетао и у нашу културу и који је на другом месту, одмах после Божића по броју послатих честитки и поклона. Дилему да ли Трифун или Валентин, неки су решили тако што уз добро вино- славе љубав.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.