Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 17:06

Свети Трифун - почетак виноградарске године

Српска православна црква и верници данас славе Светог Трифуна, који се сматра заштитником виноградара, чуварем усева од непогода и штеточина, али и заштитником искрене љубави свих хришћана.
Винари Жупе александровачке данас улазе први пут, ове >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << године, у своје винограде, да орежу чокоте и полију их вином. Верује се да ће на тај начин грожђе боље родити.

„На данашњи дан почиње Нова виноградарска година. Улазимо у виноград, славећи Светог Трифуна, да орежемо коју гиџу и да она буде коловођа свим осталим чокотима, да ту буде најбоље грожђе", објашњава хроничар Жупе александровачке Раде Величковић.
Једно од веровања у народу је да са овим даном стиже пролеће, да се буде чокоти винове лозе.
„Мајка је земља, чокот је отац, вино је дете, а временске прилике су судбина и ми се управо молимо богу и Светом Трифуну да нам подари добру виноградарску годину", каже винар из Доње Злегине Коста Ботуњац.
„Претходне две године су биле веома лоше за виноградаре и винаре. Доста болести, доста кишних дана и сматрамо да је крајње време да имамо једну добру бербу, после свих лоших", наводи винар из Ржанице Дејан Михајловић.
Понос Жупског виногорја су аутохтоне сорте грожђа: прокупац и тамјаника.
„Данас у Жупи имамо преко 80 регистрованих винарија, већих и мањих, а у виноградарском регистру мислим да има 2300 хектара, а незванично мислим да има и више", тврди винар из Тржца Милан Спасић.
„Последњих година се томе придаје пажња. Видим да има доста младих људи који су почели да се баве виноградарством и да постављају нове винограде", каже председница Општине Александровац Јелена Пауновић.
Свети Трифун је и дан Општине Александровац у којој половина становништва живи од виноградарске производње.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.