Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 10:08

Беговић: О БИО4 кампусу говорило се на Харварду, циљ да америчке компаније доведемо у Србију

Америка је центар науке и иновација, трудили смо се да покажемо шта Србија може да пружи, рекла је за РТС министарка Јелена Беговић. Током боравка у САД посетили смо фирме које улажу у биотехнологију и циљ је да их доведемо у Србију, напоменула је Беговићева. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Делегација из Србије, предвођена министарком науке, технолошког развоја и иновација завршила је посету Сједињеним Америчким Државама.
Током посете су се, између осталог, састали са америчким инвестиционим компанијама којима су представили БИО4 кампус и могућности примене вештачке интелигенције у Србији, а министарка је одржала и уводно обраћање на панелу "Жене у науци" у оквиру 78. Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.
Министарка Јелена Беговић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да су се током посете Америци састали са неколико инвестицијских компанија, односно инвестицијских фондова, али и приватних компанија којима је представљена идеја и пројекат БИО4 кампуса.
Фондови ризичног капитала "Представили смо им Србију и оно што је наш крајњи циљ је да их на неки начин доведемо у Србију, да виде шта ми то радимо у науци, да виде наше стартап компаније", рекла је Беговићева.
То су углавном фондови ризичног капитала који улажу у стартап компаније, неке од њих заиста су фасцинантне, имају десетине милијарди долара и ту раде људи који су с једне стране у финансијама, а с друге стране желе да ураде нешто добро – желе да улажу у нове биолошке лекове, у биотехнологију, каже Беговићева.
Према њеним речима, крајњи циљ је био да се компаније доведу у Србију.
Отварамо врата за финансирање стартап компанија "Надам се да ћемо успети макар првог да доведемо и да тако отворимо врата за финансирање пре свега наших стартап компанија у Србији", рекла је Беговићева.
О БИО4 кампусу говорило се и на Харварду, на Универзитету Колумбија.
Беговићева је рекла да су боравили и у Њујорку и у Бостону и на три факултета приказан је пројекат БИО4 кампуса уз објашњење концепта.
Трудили смо се да покажемо шта Србија може да пружи "Атлантик је велики океан који одваја два континента. Америка је огромна, то је центар и науке и иновација и трудили смо се да покажемо шта то Србија може да пружи, зашто треба доћи у Србију, које су предности Србије и наишли смо на велико одушевљење“, каже министарка.
Напомиње да они прво не знају много о Србији, друго, не очекују један овакав пројекат и не очекују ову визију, која је спој биотехнологије, природних наука и информационих технологија, што је апсолутно у трендy у Америци.
"Ходате кроз Бостон и гледате зграде које су препуне лабораторија уместо продавница. Договорили смо се већ са Ем-Ај-Тијем да кренемо у преговоре, они су сјајни у том предузетништву, сваки њихов професор има и неколико стартап компанија. Желимо да то знање о предузетништву пренесемо у Србију и да организујемо прво летње школе и курсеве за наше студенте, за наше професоре, да научимо заиста од најбољих како се то ради, а и да доведемо професоре са Харварда и да организујемо серију предавања и да тако почнемо повезивање са Америком", каже Беговићева.
Говорећи о радовима на БИО4 кампусу, каже да су припремни радови у току, руши се зграда по зграда, чисти се терен, животиње са Торлака су измештене и стављене у привремени простор - тако да све иде по плану, закључила је министарка Беговић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.