Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 17:51

Инцидент у ромском насељу на Палилули – полицијска бруталност или поступање у складу са законом

Унија Рома Србије и Иницијатива за економска и социјална права - А 11 осудили су, како тврде, брутално полицијско поступање и недопустиво прекорачење овлашћења у ромском насељу на Палилули у Београду. Међутим, полиција је, поводом навода о прекомерној употреби силе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << саопштила да је поступила у складу са својим овлашћењима током потраге за осумњиченима за узнемиравање више млађих особа на аутобуском стајалишту и напад на полицијског службеника.
Министарство унутрашњих послова је саопштило, поводом медијских навода о јучерашњој акцији на Палилули у Улици Вука Врчевића, да су припадници полиције у складу са законом и својим овлашћењима тражили лица на адресама становања, која се сумњиче да су претходно узнемиравала више млађих особа на аутобуском стајалишту, а одмах потом напали и повредили полицијског службеника.

Најпре је, наводи МУП, тридесетогодишњи полицијски службеник Полицијске управе за град Београд јуче око 15.45 у Булевару Деспота Стефана нападнут приликом вршења службене дужности, у тренутку када је уочио да три особе малтретирају више млађих лица.
"У намери да одбрани млађа лица и заштити их од насилника, применио је полицијска овлашћења, легитимисао се службеном легитимацијом, након чега су му три особе упутиле увреде, а затим је један од њих циглом погодио полицијског службеника у главу, док га је други ударио затвореном шаком, такође у пределу главе", додаје се у саопштењу.
Повређеног полицијског службеника је Хитна помоћ превезла у Ургентни центар, где му је указана лекарска помоћ.
"Полиција је убрзо идентификовала извршиоце и утврдила да се ради о лицима која живе у нехигијенском насељу у Улици Вука Врчевића, као и да се ради о лицима која су од раније позната као извршиоци више кривичних дела са елементима насиља", истиче МУП.
Такође, за двоје од њих била је расписана и потрага због постојања основа сумње да су и у претходном периоду извршили слична кривична дела.
Полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом интензивно ради на проналаску тих лица.
“Министарство унутрашњих послова још једном апелује на медије да не објављују непроверене и нетачне информације којима обмањују јавност, већ да све претходно провере преко званичних институција“, закључује МУП.
Унија Рома осудила "брутално и понижавајуће полицијско поступање" Унија Рома Србије изразила је дубоку забринутост и оштру осуду због, како тврде, бруталног и понижавајућег полицијског поступања у ромском насељу у београдској општини Палилула и од надлежних органа затражила хитну, транспарентну и непристрасну истрагу.
Како се наводи, инцидент који се догодио у суботу у вечерњим часовима је озбиљно прекорачење овлашћења полиције, удар на људска права, достојанство и безбедност ромске заједнице и ставља под сумњу способност државних органа да делотворно и правично штите све своје грађане.
"Према извештајима с терена, полицијска рација није само била део редовне операције у потрази за осумњиченим, већ је измакла контроли и прерасла у брутални напад на цивилно становништво. Чланови наше заједнице сведоче о полицијском насиљу које укључује физичко злостављање, претње и вербалне увреде усмерене на националној основи", наводи Унија у саопштењу.
Унија је истакла да такво понашање није само неприхватљиво, већ представља озбиљно кршење Закона, уз захтев институцијама да идентификују одговорне за злостављање, приведу их правди и да резултате истраге јасно и јавно саопште, како би се обновило поверење грађана у правосудни систем.
У саопштењу се додаје да инцидент није изолован случај, већ представља део ширег проблема који се тиче односа између полиције и ромске заједнице.
Иницијатива за економска и социјална права - А 11: Расистичке и увреде по националној основи Иницијатива за економска и социјална права - А 11 саопштила је да прикупља доказе о, како оцењују, бруталном и недопустивом прекорачењу полицијских овлашћења у ромском насељу у Улици Вука Врчевића у Београду, које је, како се чини, расно мотивисано.
Према информацијама са терена, наводи Иницијатива, припадници МУП-а упали су у суботу увече у ромско насеље у потрази за Н. Н. лицем, физички напали неколико људи, претили грађанима и упућивали расистичке и увреде по националној основи.
У складу са информацијама којима буде располагао, правни тим Иницијативе А 11 поднеће у најкраћем року одговарајуће пријаве надлежном тужилаштву, сектору унутрашње контроле и заштитнику грађана, наводи се у саопштењу.
Према оцени Иницијативе, у времену када слушамо изјаве о толеранцији, правној држави и поштовању људских права, изузетно је поражавајуће и алармантно каквом су третману готово свакодневно изложени Роми и Ромкиње.
"Грађани Србије су довољно забринути због полицијске демонстрације моћи на јавним местима, али је припадницима ромске националне мањине утолико горе, јер су свакодневно подсећани да њихова права, у очима оних који би требало да нас штите, вреде мање", указала је Иницијатива А 11.
Организација је позвала МУП и остале надлежне органе да хитно истраже како је "до оваквог срамног поступања дошло и да одговорне казне у складу са законом".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.