Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 07:05

Нетанјаху: Победа је надохват руке; У израелским ударима погинуло двоје а повређено осам талаца

Рат Израела и Хамаса – 128. дан. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је уочи офанзиве на Рафу да ће израелска војска обезбедити "сигуран пролаз за цивилно становништво" истичући да је победа надохват руке. Хамас упозорава да ће израелска офанзива на Рафу ставити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тачку на преговоре. Број погинулих у Гази од 7. октобра прешао 28.100. Саопштио је да су у израелским ударима у протеклих 96 сати погинула два талаца, док је њих осам рањено.
Наставља се сукоб Израела и Хамаса. Десетине Палестинаца убијене су у израелском нападу на Рафу. Помоћ избеглицама у Појасу Газе отежано стиже или је потпуно блокирана.
Неименовани званичник Хамаса саопштио је да су разговори о примирју који су одржани у Египту били "позитивни и добри".
Израелске дефанзивне снаге саопштиле су новооткривене доказе о постојању тунела испод седишта Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама(УНРВА) који је Хамас користио као једну од централних команди обавештајних служби Хамаса.
Израелска војска је први пут у борбама у Гази применила  војну технологију са вештачком интелигенцијом, што је изазвало страх од употребе аутономног оружја у модерном ратовању.
Поводом најављене израелске операције у Рафи реаговале су Уједињене нације, Бела кућа, као и бројне државе Блиског истока, упозоравајући на могуће исходе.
Тренутно се у Рафи налази око милион људи, од чега је преко 700.000 интерно расељених Палестинаца, који се усред пренасељености суочавају са ширењем заразних болести и ризиком од глади.
Израелска војска погодила је стамбену зграду западно од главног града Сирије Дамаска, објавила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.