Izvor: RTS, 10.Feb.2024, 19:04

Мађарска председница Каталин Новак поднела оставку

Председница Мађарске Каталин Новак поднела је оставку, након што је помиловала човека осуђеног за прикривање злочина које је починио сексуални напасник у дому за децу. Каталин Новак јe саопштила да подноси оставку јер је направила грешку.
Мађарске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << опозиционе странке провеле су целу недељу позивајући на смену Каталин Новак, као и на смену Јудит Варге, бивше министарке правде која је потписала помиловање и која би требало да предводи листу владајуће странке Фидес за изборе за Европски парламент ове године.

Такође, велики број људи окупило се у Будимпешти, тражећи оставку Каталин Новак, која се сматра блиском савезницом премијера Виктора Орбана.
Иако је било добро познато да је Новак помиловала око 20-ак људи уочи посете папе Фрање Мађарској у априлу 2023. године, тек је недавно откривено да је један од људи који је имао користи од ове мере био заменик директора једног дечијег дома осуђеног због прикривања сексуалног престпуника који је у тој установи напаствовао децу.
Новак: Погрешила сам, зато подносим оставку Председница Мађарске издала је саопштење након што је поднела оставку на ту функцију, признавши да је направила грешку.
"Као Мађарица, очекивала бих да председник земље не сме да прави грешке. Одговорност се мора преузети у овом случају. На дужност сам ступила јер страствено волим Мађарску, верујем да је наша нација мирољубива, доброћудна, часна", навела је Новак, пренео је МТИ.
Она је рекла да је њена одлука о помиловањима изазвала "оправдану конфузију" и да народ очекује објашњење.
"Моћ помиловања је можда осетљивије питање него било које друго... Прошлог априла одлучила сам да помилујем ту особу, верујући да није злостављала децу. Погрешила сам, јер су помиловање и недостатак разлога изазвали сумњу у државну нулту толеранцију према педофилији", поручила је мађарска председница и додала да нема сумње да никада не би помиловала некога за кога верује да је физички или ментално злостављао децу.
Покушавајући да угуши гнев народа повезан са овим случајем, Орбанова странка Фидес је у четвртак поднела уставни амандман којим се забрањује да будућа помиловања на било који начин користе људима који су осуђени за злочине над децом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.