Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 21:07

Вашингтон пост: Судије Врховног суда спремне да задрже Трампа на гласачком листићу

Врховни суд САД показао је спремност да задржи Доналда Трампа на гласачком листићу у савезној држави Kолорадо, изражавајући дубоку забринутост што једна америчка држава самостално може да дисквалификује кандидата који жели на председничке изборе, пренео је Вашингтон >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пост.
Индикације од судија дошле су када су чуле аргументе о питању без преседана – да ли Трампу треба забранити гласање због његових наводних поступака око напада на Kапитол 6. јануара 2021. године.
Суд у Kолораду се позвао на 14. амандман Устава САД који прописује да они који су учествовали у оружаној побуни, у овом случају на Kапитолу, не могу обављати јавну функцију.
Осим Kолорада и неке друге државе су покренуле иницијативу да дисквалификују Трампа са гласачког листића, међу њима је и Мејн, где та одлука још увек није ступила на снагу.
Судије су чуле аргументе Врховног суда Kолорада, који је за водећег републиканског кандидата навео да не може да буде кандидат због одредбе Устава САД након грађанског рата, која дисквалификује побуњенике.
Судије различитих политичких уверења упозориле су на проблематичне политичке последице уколико се пресуда из Kолорада не преокрене.
Трампов адвокат је навео да је напад од 6. јануара представљао "немире", а не побуну, и да се одредба Устава САД не односи на председника.
Такође, тврдио је да ће Kонгрес морати да донесе посебан закон који даје овлашћења државама да забране кандидатима да гласају.
Неке судије су изразиле скептицизам према таквим тврдњама, оцењујући да Трампов адвокат Џонатан Мичел покушава да обесмисли закон.
АП наводи да је осам од девет судија Врховног суда наговестило да су отворени за неке од аргумената Трамповог адвоката, а Трамп би могао да добије случај уколико суд уважи само један аргумент.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.