Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 10:01

У Институту за транфузију резерве крви за свега дан и по, које крвне групе су најпотребније

Резерве крви од почетка године су смањене, рекла је за РТС Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви. Највише недостаје нулта и А крвна група. Од понедељка је прикуљпено 900 јединица крви, а на недељном нивоу потребно је 1.800 до 2.000 јединица. Операције се за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сада не одлажу, напоменула је Кнежевића и навела пример да је за оперцију кука или срца потребно и до 5 јединица крви.
Ни у новој години се нису повећале резерве крви. У Институту за транфузију је имају за свега дан и по, а страхују да се залихе неће повећати ни због предстојећих празника.
Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да су резерве крви од почетка године смањене и да Институт већ дужи временски период располаже са једноиподневним резервама крви, због великих потреба клиника за крвљу.
"Ми никако не успевамо да повећамо ту резерву, без обзира на то колико јединица крви прикупимо, јер заиста су потребе велике. У овом моменту највише недостаје 0 крвна група, како позитивна, тако и негативна, али и А крвна група. С обзиром на то да су 0 позитивна и А позитивна крвна група најчешће у нашој популацији, и најпотребније, највећи број пацијената је управо тих крвних група“, каже Кнежевићева.
С друге стране су и негативне крвне групе смањене, зато што само 15 одсто наше популације има негативну крвну групу.
Позив упућујемо свим људима добре воље да се одазову и у наредном периоду донирају крв, без обзира на крвну групу, наводи Кнежевићева.
Идеално да се прикупи између 1.800 и 2.000 јединица крви Кнежевићева каже да би на недељном нивоу било идеално да се прикупи између 1.800 и 2.000 јединица крви.
"Претходне недеље је прикупљено нешто више од 1.500 јединица крви, с тим што бих напоменула да смо претходне недеље имали две велике акције - акцију црвено-бела крв где је прикупљено на стадиону "Рајко Митић“ око 380 јединица крви, а имали смо и у недељу пет акција у црквама и храмовима у Београду у сарадњи са СПЦ где је прикупљено око 200 јединица крви. Тако да су ове акције помогле да се повећа број прикупљених јединица крви, али опет нисмо дошли до тих 1.800 о којима причамо“, подвукла је Кнежевићева.
Лазаревац нахуманија општина Према њеним речима, прикупљено је око 900 јединица крви од понедељка. Јуче је прикупљено око 400 јединица крви, а претходних дана је било око 200.
"Тако да бих искористила прилику да честитам Лазаревчанима који су јуче имали једну сјајну акцију са 123 јединице крви и још једном су доказали зашто је Лазаревац најхуманија општина годинама“, рекла је Кнежевићева.
Шта садашњим резервама може да се покрије За сада се операције не одлажу. Излазимо у сусрет заиста потребама клиника, али постоји бојазан посебно када су празници, истакла је Кнежевићева.
Наводи да је за одређене операције потребно три до четири јединице крви, на пример за операцију у куку некада и 5 јединица крви, за операцију на отвореном срцу исто некада четири до пет јединица крви, некада и више.
Оптималне тродневне резерве "Али могу се дестити масовне несреће, никад не знамо када то може се догоди, да се потреши десет и више јединица крви само за једну повређену особу", навела је пример.
Због тога је важно да та резерва заиста буде стабилна. А да ли ће бити стабилна, зависи од свих нас, јер само 3 одсто становништва даје крв, оних 97 одсто се ослања на ова 3 одсто, додаје она.
Оптимално би било да су резерве крви тродневне. Идеално би било да су петодневне, закључила је Кнежевићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.