Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 07:07

Стубићи и катанци чувају паркинг места – станари бесни, инспектора ни на видику

Стубићи, ланци, катанци, балони са водом, столице – на разне начине појединци покушавају да присвоје заједнички паркинг. Станари једне улице у београдском насељу Миријеву бесни јер, поред десетак празних места, морају да круже не би ли паркирали аутомобил. Ни решење >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о уклањању које изда Комунална инспекција није гаранција да ће стубићи заиста бити уклоњени.
Звук аларма са стубића који чува паркинг одзвања Улицом Љубише Миодраговића у Миријеву. Аларм обавештава особу која је поставила стубић да јој је паркинг-место угрожено. Остали станари кажу да је постављено седамдесетак таквих стубића – и то противзаконито.
"Проблем је и то што када људи оду на годишњи одмор оставе подигнут стубић и нико не може ту да стане, безобразлук", каже Зорка Јеремић која ту живи.
Њена комшиница објашњава да често буде 10 празних паркинг-места, а да због стубића станари ове улице морају да круже не би ли паркирали своје возило.
"И то је само у овом делу улице. Мени је несхватљиво да се седам година надлежним службама шаљу пријаве и да нико није ништа урадио по том питању", истиче Татјана Стојковић.
Присвојена су и паркинг места уз главну улицу у том делу Миријева.
Комунална инспекција издала је Решење за уклањање металних стубића још у септембру, тврде станари. Међутим, пошто нису склоњени, инспекција Општине Звездара издала је Обавештење о заказаном управном извршењу, у којем пише да су стубићи постављени без одобрења надлежног органа на јавној површини и да ће их уклонити инспектори.
"Стубићи су и даље овде. Ја лично и станари никада нису видели никог да је дошао да отклони те стубиће", тврди Зорка Јеремић.
Адвокат Александар Радивојевић каже да уколико неко неће да поступи по решењу које је донето, надлежни орган управе има право да то принудно уради.
"Преко управника зграде требало би да захтевају извршење решења која су већ донета, да образложе да су решења донета и да нико није поступио по њима", каже Радивојевић.
Парцела на којој се налазе стубићи је јавна површина. Дакле, паркинг је свачији и користи га онај ко први дође. Закон не дозвољава да га ико присваја нити ограђује, па станари размишљају о томе да сами уклоне стубиће.
"Не бих саветовао станарима да сами то раде, без обзира на то што је уклањање нечега, по решењу које је донео орган управе, законито. Не знам да ли би дошло до неког проблема око ремећења јавног реда и мира…", саветује адвокат.
Не чувају се паркинг-места само стубићима, већ и балонима воде, ланцима, џаковима, металним шипкама.
У Секретаријату за инспекцију, надзор и комуникацију кажу да је Одлуком о заштити општинских улица и путева забрањено постављање саобраћајне сигнализације и опреме без решења надлежних органа.
Казне су од 25.000 до 150.000 динара.
Има оних који су платили казну. Међутим, процес је спор јер надлежни тврде да се казна може наплатити само ономе ко својим потписом потврди да је поставио стубић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.