Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 07:07

ИДФ: Убијено 20 милитаната у Кан Јунису; Нова рунда преговора о примирју у Каиру

Рат Израела и Хамаса – 125. дан. Израелска војска саопштила је да су њене трупе убиле преко 20 милитаната групе Хамас у Кан Јунису, граду на југу Газе. Са друге стране, делегација Хамаса стиже у Каиро где ће се водити нова рунда преговора о примирју у Појасу Газе. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Борбе Израела и Хамаса се настављају у Појасу Газе. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) ликвидирале су претходног дана, како тврде, на десетине припадника Хамаса у Кан Јунису и откриле оружје које су користили борци организације и тунеле у којима су се скривали лидери те групе. 
Са друге стране, у интензивним израелским ударима на стамбена насеља у граду Гази страдало је најмање петоро цивила, док их је на десетине повређено. Министарство здравља у Гази саопштило је да је од почетка сукоба 7. октобра погинуло скоро 28.000 Палестинаца, док је повређено више од 67.000 становника енклаве.
Док трају борбе, одвијају се и договори за окончање рата, барем формално и на папиру. 
Хамас је предложио план о прекиду ватре који би утишао оружје у Гази на четири и по месеца, током којих би сви таоци били ослобођени, Израел би повукао своје трупе из енклаве и био би постигнут споразум о окончању рата у три фазе. 
Међутим, убрзо је уследио одговор израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа који је одбацио предлог Хамаса и оценио да је Израел на путу ка ''убедљивој и потпуној победи". Тријумф ће уследити, тврди Нетанјаху, за неколико месеци и означиће "апсолутно уништење Хамаса, враћање талаца и трајну демилитаризацију Појаса Газе".
У вакууму између Хамасовог предлога и Нетанјахуовог одговора, амерички државни секретар Ентони Блинкен је током посете Израелу изразио наду у договор две стране.
Ипак, најпре је Хамас саопштио да је спреман да изађе на крај са намерама израелског премијера о елиминацији те групе из Појаса Газе, а Нетанјаху је убрзо најавио копнени напад ИДФ-а на град Рафу у којем је смештено више од 1,2 милиона палестинских избеглица.
Тензије расту широм региона, а америчка Централна команда је објавила да је у нападу у Багдаду претходног дана убијен један од лидера Катаиб Хезболаха, милиције која је претходно испалила десетине пројектила на базе у којима се налазе војници из САД.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.