Izvor: RTS, 03.Feb.2024, 13:33

Марија Васић из Јагодине се после студирања у Београду преселила на КиМ, тамо помаже деци и младима

Марија Васић из хуманитарне организације "Косовско Поморавље" истиче да ће одлука Приштине да забрани динар на КиМ отежати рад хуманитарне организације, али да "Косовско Поморавље" наставља са плановима и акцијама и у 2024. години. Стипендирање студената и средњошколаца >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са КиМ главни циљ организације.
Марија Васић је из родне Јагодине отишла у Београд на школовање, а са дипломом Факултета политичких наука на Косово и Метохију, где заједно са члановима хуманитарне организације "Косовско Поморавље" свакодневно помаже људима, посебно младима, како би живот у јужној српској покрајини био, донекле, лакши и бољи.
Истиче да ће одлука власти у Приштини да забране употребу динара на територији КиМ значајно отежати пословање хуманитарне организације због тога што ће свако подизање новца морати да обављају у Гњилану или Врању.
"То одузима превише времена, неко ће морати да издвоји цео дан да завршава такве ствари које би се иначе завршавале успут. Али људи који послују и старији две су најугроженије категорије", каже Васићева.
Циљеви организације – стипендије, спортски терени, уређење паркова  Ипак, хуманитарна организација наставља са плановима и у 2024. години, који се ослањају на све акције урађене и током претходне годинe у којој је отворено неколико спортских терена у српским срединама на КиМ, уређено више паркова и подељене стипендије за младе.
"Прошле године смо покренули јако важне пројекте који су потребни деци и младима на Косову и Метохији. То је пре свега пројекат стипендирања студената и средњошколаца, којим се пружа помоћ студентима, средњошколцима и њиховим породицама", истиче саговорница Јутарњег програма.
Као значајан пројекат наводи и отварање школица кошарке у Партешу због тога што је, како каже, спорт за децу на КиМ недовољно развијен.
"Одлучили смо да се фокусирамо управо на овакве ствари и да уз лудило које нам се дешава, некако заштитимо младе на тај начин што ћемо им пружити једно колико-толико нормално детињство, првенствено кроз образовање", наглашава Васићева.
"Могућа је финансијска, али и помоћ у виду пословне праксе или саветовања" Претходне године "Косовско Поморавље" је стипендирало 20 студената и средњошколаца, а план је да у 2024. буде још више особа којe ће примити финансијску помоћ, због чега организација позива све који могу да допринесу да их позову.
"Ми донаторе директно повезујемо са стипендистима и осим материјалне помоћи, могућа је и помоћ у виду пословне праксе или саветовања", закључује Марија Васић из хуманитарне организације "Косовско Поморавље" у разговору за Јутарњи програм РТС-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.