Izvor: RTS, 03.Feb.2024, 07:09

Поново покренут програм трансплатације рожњаче, једна одлука може да промени нечији живот

После више од две деценије, на Војномедицинској академији наставља се програм трансплантације рожњаче. У новембру прошле године урадили су две, а почетком ове још две.
Једно ДА вратило је вид Срећку Пашићу, а од операције је прошло три месеца. Каже >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је већ после два месеца од операције постао довољно самосталан да је могао сам да дође у Београд.
"Уназад пар месеци смо урадили 4 успешне трансплантације рожњаче. Пацијенти су добро, тренутно су на неком режиму кућног лечења, долазе сами на постоперативне контроле", каже начелник Клинике за очне болести на ВМА пуковник проф. др Мирко Ресан.
Донор може бити преминула особа или особа код које је констатована мождана смрт, али у оба случаја потребна је сагласност породице. Сама операција не траје дуго - до сат и по, ради се у општој анстезији, и претходе јој различите припреме.
"То подразумева да се креира калем са донорског ткива, и тај калем се пребацује на примаоца односно на особу која је оболела од неког очног обољења", објашњава доктор Ресан.
Калем рожњаче може да се чува у посебној течности у Очној банци и до 14 дана.
"Циљ нам је да нам се што више повећава број донора, да имамо што више узетих калема, тако да је јако битно радити на подизању свести о донорству", истиче начелник Клинике за очне болести на ВМА.
Сваком од нас, у тренутку, може да се промени живот, и да постане или потенцијални прималац или потенцијални давалац органа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.